Zuiderzeemuseum Enkhuizen


-advertentiepositie-Beleef het verleden in het Zuiderzeemuseum

Hoe zag het leven eruit aan de vroegere Zuiderzee? Beleef en bekijk het in het Zuiderzeemuseum. Wandel langs de authentieke panden uit het voormalige Zuiderzeegebied in het prachtige buitenmuseum. Langs de visrokerij, waar in het seizoen de vis hangt te roken en langs de winkels en woonhuizen. Vrijwilligers maken graag een praatje en vertellen je meer over hun leven in het Zuiderzeegebied. Maak ook kennis met vissersvrouw Grietje en haar drukke huishouden in het pand Leven op een kluitje in Zoutkamp.

Familiebelevenis

Voor kinderen zijn er in het binnenmuseum en het openluchtgedeelte veel leuke activiteiten. Een spannende puzzeltocht maken bijvoorbeeld en letterlijk verhalen uit het water vissen met een schepnet. Ook erg leuk is de Expeditie Waterwerken, met kleine versies van de verloren Zuiderzee-eilanden: Marken, Pampus, Schokland, Urk en Wieringen. Kinderen mogen naar deze eilandjes roeien, hun zeebenen testen en overstromingen voorspellen in het Droge Voetendoolhof. Ze gaan op weg met een expeditiekaart en kunnen overal stukjes code ontdekken om de geheime code mee te kraken.

(Foto: Frank Bedijs)

Buitenmuseum

In het buitenmuseum staan ruim honderd panden uit het voormalige Zuiderzeegebied. Een aantal van deze panden is van binnen en van buiten nog in originele staat. Woon een demonstratie bij van oude ambachten en maak spelenderwijs kennis met de handvaardigheden van toen en nu. De kunstwerken die tentoongesteld zijn bieden een nieuwe kijk op oude technieken, zoals het Delfts blauwe interieur van Hugo Kaagman.

Binnenmuseum: het hele jaar open

In het binnenmuseum ligt het hart van het Zuiderzeemuseum. Bewonder in de Schepenhal de historische boten. Ontdek hoe gevaarlijk het leven was aan de kust van de grillige Zuiderzee in de vaste expositie Zee vol verhalen en wat er allemaal veranderde na de bouw van de Afsluitdijk. Voor kinderen is er een speciale verhalenroute, waarbij ze honderd jaar terug in de tijd gaan met Berend. Onderweg mogen ze van alles zelf uitproberen. De jongste kinderen gaan op avontuur met Marretje de meeuw. Verder zijn er elk jaar weer andere boeiende wisselexposities te zien.

Zuiderzeemuseum 75 jaar!

Zuiderzeemuseum Enkhuizen in Enkhuizen leent zich ook goed voor een familiedag, kinderfeestje (vanaf € 13,50 p.p.) en schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

 Bezoek www.zuiderzeemuseum.nl

Foto: Zuiderzeemuseum © Madelon Dielen
Foto: Zuiderzeemuseum © Madelon Dielen
Foto: Zuiderzeemuseum © Marijke de Gruyter
Foto: Zuiderzeemuseum © Marijke de Gruyter
Foto: Zuiderzeemuseum © Frank Bedijs
Foto: Zuiderzeemuseum © Frank Bedijs
Foto: Zuiderzeemuseum © Erik Hesmerg
Foto: Zuiderzeemuseum © Erik Hesmerg
Beleef het verleden in het Zuiderzeemuseum