Beleef het verleden in het Zuiderzeemuseum

Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Hoe zag het leven eruit aan de vroegere Zuiderzee? Beleef en bekijk het in het Zuiderzeemuseum. Wandel langs de authentieke panden uit het voormalige Zuiderzeegebied in het prachtige buitenmuseum. Langs de visrokerij, waar in het seizoen de vis hangt te roken en langs de winkels en woonhuizen. Vrijwilligers maken graag een praatje en vertellen je meer over hun leven in het Zuiderzeegebied. Maak ook kennis met vissersvrouw Grietje en haar drukke huishouden in het pand Leven op een kluitje in Zoutkamp.

Familiebelevenis

Voor kinderen zijn er in het binnenmuseum en het openluchtgedeelte veel leuke activiteiten. Een klomp 'pimpen', leren schrijven met een kroontjespen zoals ze dat in 1930 deden en oud-Hollandse klederdracht aantrekken. In de weekenden, vakanties en op feestdagen kunnen kinderen voor even leven als een kind in 1919. Ze draaien dan volop mee in het gezin en moeten ook klusjes doen - en daar krijg je vieze handen van! Ook erg leuk is de Expeditie Waterwerken, met kleine versies van de verloren Zuiderzee-eilanden: Marken, Pampus, Schokland, Urk en Wieringen. Kinderen mogen hier vissen met een hengel, spuiten met een waterkanon en schatzoeken!


(Foto: Frank Bedijs)

Buitenmuseum

In het buitenmuseum staan ruim honderd panden uit het voormalige Zuiderzeegebied. Een aantal van deze panden is van binnen en van buiten nog in originele staat. Woon een demonstratie bij van oude ambachten en maak spelenderwijs kennis met de handvaardigheden van toen en nu. De kunstwerken die tentoongesteld zijn bieden een nieuwe kijk op oude technieken, zoals het Delfts blauwe interieur van Hugo Kaagman.

Binnenmuseum: het hele jaar open

In het binnenmuseum ligt het hart van het Zuiderzeemuseum. Wisselende tentoonstellingen vertellen het verhaal van de Zuiderzee met historische voorwerpen, fotografie en streekdrachten. Zoals de huidige expositie 'Kleren maken de vrouw'. Ontdek wat er allemaal kwam kijken bij het maken en onderhouden van kleding, bewonder het prachtige en soms ontroerende eindresultaat en ga zelf aan de slag. Let op: een deel van het binnenmuseum wordt vernieuwd en is tijdelijk gesloten, ook de grote Schepenhal vol historische boten. Op 14 februari 2020 gaat het hele binnenmuseum weer open en is vanaf die dag weer elke dag te bezoeken.

Zuiderzeemuseum Enkhuizen in Enkhuizen leent zich ook goed voor een familiedag, kinderfeestje en schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Foto: Zuiderzeemuseum © Thijs Jansen

Foto: Zuiderzeemuseum © Erik en Petra Hesmerg.

Foto: Zuiderzeemuseum © Thijs Jansen

Foto: Zuiderzeemuseum © Thijs Jansen

Foto: Zuiderzeemuseum © Thijs Jansen

Foto: Zuiderzeemuseum © Frank Bedijs.

Foto: Zuiderzeemuseum © Thijs Jansen

Foto: Zuiderzeemuseum © Frank Bedijs.