Dik Trom Museum
Dik Trom Museum

Zeg: 'Dik Trom', en iedereen denkt aan een mollige jongen die wel van een grapje houdt. Dik Trom is de ondeugende hoofdpersoon in een beroemde kinderboekenreeks uit de negentiende en twintigste eeuw van schrijver en onderwijzer C. Joh. Kieviet. Het eerste boek dateert alweer uit 1891 en inmiddels zijn er ook verschillende films verschenen over de kwajongen.

De voormalige school in Etersheim waar Kieviet vroeger les gaf, is sinds 2013 omgetoverd tot het Dik Trom Kinderboekenmuseum. Het museum is helemaal in de stijl van 1900. Een grote kast met alle Dik Trom-boeken en andere boeken van Kieviet zijn hier te vinden. Leuk: bezoekers kunnen in de schoolbanken schrijfoefeningen doen in de stijl van vroeger: met een lei en griffel of kroontjespen.

Schoolspullen en kinderspeelgoed uit vervlogen tijden zijn ook deel van de vaste tentoonstelling. Er zijn ook tweedehands kinderboeken in het museum te koop.

Dik Trom Museum in Oosthuizen leent zich ook goed voor een familiedag en kinderfeestje (vanaf € 5,00 p.p.). Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

 Bezoek www.etersheimerbraak.nl

Een ouderwets klaslokaal. Foto: Eef de Hilster.
Een ouderwets klaslokaal. Foto: Eef de Hilster.
Net als vroeger. Foto: Eef de Hilster.
Net als vroeger. Foto: Eef de Hilster.