1

"We pakken de draad weer op".




"We pakken de draad weer op".

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Textiel is een product wat eeuwen meegaat: duizenden jaren voor Christus werd textiel al gebruikt bij het maken van kleding. De vlas en wol worden nog steeds in de textielindustrie gebruikt. In de tentoonstelling "We pakken de draad weer op" volgen we de meest wezenlijke ontwikkelingen van textiel van de laatste twee eeuwen.
Al decennia lang wordt door mensen textiel gemaakt en gebruikt. Textiel betekent letterlijk "dat wat geweven is". Aanvankelijk is het vooral gebruikt voor kleding en dekens om de lichaamswarmte vast te houden. Door vooruitgang in technieken op het gebied van het maken, het kleuren en de vormgeving wordt textiel al snel een middel om zich "van elkaar te onderscheiden".
Vanaf 1880 wordt deze "trend" doelbewust uitgezet naar de armere bevolkingsregionen en gepersonifieerd; Meisjes werden op school onderwezen in de "nuttige handwerken". Het belangrijkste wat zij dienen te leren is om hun gezin door naai en verstelwerk goed gekleed te laten gaan. Daar dient zij haar trots, eer en status uit te halen.
Een kleine eeuw later koopt iedereen kleding in winkels. Het zelf maken van kleding komt terecht in de hobbysfeer. Het aanbod van textiele materialen raakt enorm uitgebreid door kunstmatige stoffen. De mogelijkheden qua kleuren, bedrukking en toepassingen zijn ongekend. Ook worden nieuwe toepassingen gevonden in de wereld van de beveiliging, de sport en zelfs de medische wereld.
De tentoonstelling neemt u luchtig en in "grote steken" mee in de wereld van de textiel. Naast de vele herkenbare objecten zoals merklappen en zelfgemaakte kleding van toen, zal de bezoeker worden verrast door eigentijdse textiele mogelijkheden. Omdat textiel vooral ook leuk is om zelf mee te werken, is er voor jong en oud ook ruimte om zélf met textiel aan de slag te gaan.

 Bezoek www.achtzaligheden.nl

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.