Tentoonstelling Speren en Pijlen, Spoken en Bijlen




Tentoonstelling Speren en Pijlen, Spoken en Bijlen

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Deze bijzondere tentoonstelling over de Prehistorie van de Kempen is vanaf zondag 26 april te zien in Kempenmuseum de Acht Zaligheden. De einddatum is 20 september.

Mogelijk al een paar honderdduizend jaar is in de Kempen sprake van menselijke activiteit. Keer op keer komen we bewijzen tegen, dat de mens hier voor kortere of voor langere tijd verbleef.
Ook zien we een voortdurende verandering van klimaat en leefwijze. Aannemelijk is dat goden en geesten voor deze mensen een belangrijk onderdeel uitmaakten van hun belevingswereld.

Er zijn diverse topvondsten te bewonderen die in de Kempen zijn gevonden, zoals vuistbijlen van de Neanderthaler, pijlpunten, prachtig geslepen bijlen, een doorboorde hak en bijzondere urnen.
Zo is er o.a. een urn van ‘Mirandolles Heike’, afkomstig uit de beruchte grafheuvel de ‘Gloeiende Engelsman’. Maar ook de tien bronzen bijlen die dichtbij de Kaboutersberg en de Romeinse Villa in Hoogeloon zijn gevonden. Was dit een offergave om de goden gunstig te stemmen?

Tijdens de duur van de tentoonstelling worden er speciaal voor kinderen leuke doe-dagen georganiseerd – met als naam “GeestenJagers!” - op 8 en 22 juli en op 5 en 19 augustus. Vanaf 13.00 uur zijn kinderen met hun (groot)ouders van harte welkom.
Er is een speciale fietstocht uitgezet die langs enkele van de in de tentoonstelling genoemde plaatsen leidt, zoals grafheuvels. Die zal ook langs het Eicha Museum in Bergeijk gaan, met zijn geweldig mooie filmprojecties, die een persoonlijk verhaal over tentoongestelde voorwerpen laten zien.
Kortom: de prachtige expositie in het vorig jaar geheel vernieuwde Kempenmuseum De Acht Zaligheden is een ervaring die u niet mag missen.

 Bezoek www.achtzaligheden.nl

Tentoonstelling Speren en Pijlen, Spoken en Bijlen
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.