Wie wat bewaart, die heeft wat te vertellen




Wie wat bewaart, die heeft wat te vertellen

» Let op: deze activiteit is voorbij «

CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 opent op zaterdag 11 april 2015 in het Fort bij Aalsmeer te Aalsmeerderbrug/Rijsenhout een tijdelijke tentoonstelling over de verschillende aspecten van de Tweede Wereldoorlog onder het motto; ‘Wie wat bewaart die heeft wat te vertellen.’ Dit ter gelegenheid van de herdenking van het uitbreken van de oorlog 75 jaar geleden en de bevrijding 70 jaar geleden. In april en mei zijn er extra openstellingen van het museum in verband met de opening van het Fortenseizoen en de Nationale Museumweek. Op 3 en 4 mei wordt er een filmvierluik gepresenteerd.

De Duitse inval in Nederland, de bezetting en hoe die ingreep in het dagelijks leven van burgers, de luchtoorlog die in de meidagen boven Nederlandse vliegvelden woedde en de gevolgen van de geallieerde bombardementen voor Nederland worden extra belicht, alsmede het verzet en de oorlogssituatie in Haarlemmermeer. Speciaal voor deze expositie heeft CRASH vier extra ruimten van het Fort bij Aalsmeer ter beschikking en daardoor ook de mogelijkheid verhalen en voorwerpen te tonen die door ruimtegebrek in het archief of in het depot moeten blijven.

Haarlemmermeer 1940-1945 Nooit Meer!

In 1985 organiseerde de gemeente Haarlemmermeer ter gelegenheid van de herdenking van 40 jaar bevrijding een tentoonstelling in het Raadhuis in Hoofddorp. De titel: ‘Haarlemmermeer 1940-1945 Nooit Meer!’ Onderdeel van deze tentoonstelling was een grote foto expositie. In 2015, dertig jaar later, heeft deze expositie nog niets aan zeggingskracht verloren en daarom heeft het CRASH Museum ‘40’45 besloten deze opnieuw te laten zien.

Arbeitseinsatz en burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog

In 2014 werd een unieke collectie brieven en documenten aan het museum geschonken door de familie van een man die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland werkte voor de Arbeitseinsatz. Nederlandse mannen moesten het gebrek aan arbeidskrachten in Duitsland opvullen. Zij waren verplicht zich daarvoor te melden. Johan Hogenbirk uit Badhoevedorp ging op 18-jarige leeftijd voor een jaar naar Berlijn, waar hij meerdere keren veel zeer dichtbij een bombardement meemaakte. Zijn brieven en documenten waarvan een selectie is gebruikt voor een tentoonstelling, vertellen over de Arbeitseinsatz in het algemeen, maar geven daarbij een heel persoonlijk beeld van de impact die het op het gezin en vooral op een moeder en haar jongste zoon had.

Deze tentoonstelling wordt omlijst door documenten, foto’s en voorwerpen die verschillende aspecten van het dagelijks leven tijdens de Tweede Wereldoorlog voor burgers in de herinnering brengen zoals voedselschaarste en gebruik van illegale radio’s. Dit aan de hand van een reizende tentoonstelling die Henk Rebel, gedurende 22 jaar de voorzitter van de Stichting CRASH ’40-’45, speciaal voor scholen maakte en die ook wordt bewaard in het depot.

Luchtoorlog in de meidagen 1940 en daarna

De luchtoorlog ging niet aan Nederland voorbij. Vliegvelden werden door de Luftwaffe aangevallen op 10 mei 1940 en de luchtstrijd ging door tot de capitulatie. Grootschalige bombardementsmissies naar de Duitse oorlogsindustrie en steden vlogen gedurende de oorlogsjaren over Nederland heen en menig vliegtuig stortte hier neer. Vijf jaar geleden werd deze extra tentoonstelling ook ingericht en nu, aangevuld met prachtige diorama’s en nieuwe verhalen, opnieuw getoond.

Luchtvaartschilder Thijs Postma

CRASH heeft in 2014 de museum collectie kunnen uitbreiden met reproducties van het prachtige werk van de bekende luchtvaartschilder Thijs Postma. Ter gelegenheid van de tijdelijke tentoonstelling wordt de expositie verder uitgebreid met werk dat de Tweede Wereldoorlog nader belicht.

Opening Fortenseizoen/Nationaal Museumweekend

Tijdens de opening van het Fortenseizoen van de Stelling van Amsterdam op 18 en 19 april, tevens het weekend van de Nationale Museumweek, is het museum ook extra geopend op zondag. In dit weekend geldt er een gereduceerde toegangsprijs: 2 euro voor volwassenen, 1 euro voor kinderen.

Museum extra geopend van 2 tot en met 5 mei 2015

Het museum zal extra geopend zijn in verband met de herdenkingen.

Op 2 mei is de gebruikelijke zaterdag openstelling.

Op 3 en 4 mei wordt een Filmvierluik gepresenteerd ter gelegenheid van de herdenking en de tijdelijke tentoonstelling een filmprogramma te zien over vier verschillende aspecten van de Tweede Wereldoorlog. Mensen die meevochten of die er het slachtoffer van werden staan centraal. In verband met de begintijd van de eerste voorstelling wordt het museum een half uur eerder geopend.

 Bezoek www.crash40-45.nl

Wie wat bewaart, die heeft wat te vertellen
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.