1

Blaffende operazangers in Amsterdam

Nieuwe Russische opera in première bij De Nederlandse Opera

Recensie door

archief oud artikel 9 juni 2010 Cultuur Amsterdam De Nederlandse Opera had maandag 7 juni een wereldprimeur: het Amsterdamse operahuis presenteerde de allereerste opvoering van A Dog's Heart, een nieuwe opera van de Russische componist Alexander Raskatov. Het is een bizar, van tijd tot tijd hilarisch stuk over een hond die mens wordt.

Agressief

A Dog's Heart is gebaseerd op de novelle Hondenhart van Michail Boelgakov, een Russische schrijver uit het begin van de twintigste eeuw. Het stuk vertelt het verhaal van de straathond Sjarik, die door een professor een aantal organen krijgt geïmplanteerd, waarna hij een mens wordt: Sjarikov.

Sjarikov blijkt echter bepaald geen lieverdje te zijn. Hij vloekt, scheldt en is zeer agressief. Al snel komt de professor in moeilijkheden, waar hij pas van verlost is als hij uiteindelijk Sjarikov weer ombouwt tot een hond.

A Dog’s Heart is tot en met 29 juni nog zeven keer te zien in Het Muziektheater. Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

Gekkigheid

Met zijn satirische verhaal leverde Boelgakov stevige kritiek op de Sovjet-Unie. Die kritiek is duidelijk terug te zien in de productie van De Nederlandse Opera. Regisseur Simon McBurney laat een hoop gekkigheid gebeuren op het toneel (met enkele hilarische scènes), maar toont ondertussen ook de serieuze boodschap die daaronder ligt, door duidelijk te verwijzen naar de Sovjet-tijd.

Gillen

De muziek van Raskatov is even bizar als het verhaal. De Rus heeft uitbundige, soms absurde zangpartijen geschreven. De zangeres die de stem van de hond zingt, gilt, blaft en gromt er bijvoorbeeld op los. En het dienstmeisje Zina komt iedere keer binnenvallen met hoge, hysterische zang. Het past goed bij het verhaal, want juist door die extreme zang wordt het duidelijk dat het om satire gaat.

De orkestmuziek van Raskatov is geen tien maten hetzelfde. Telkens zet hij weer andere sferen en thema's neer. De voorstelling zit daardoor vol vaart en humor. Al met al een geslaagde wereldpremière.

Deze recensie is geschreven door de redactie van Place de l’Opera. Voor een uitgebreidere recensie, de complete opera-agenda en andere artikelen uit de operawereld, zie www.operamagazine.nl.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 9 juni 2010 - 272

Dit past bij 'Blaffende operazangers in Amsterdam'