8 leuke dingen om te doen in Ede

Ede is de gelukkigste gemeente van het land; dít is waarom

Tips om te doen in Ede Redactioneel door
Foto 1. Ede is de gelukkigste gemeente in Nederland. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

30 mei 2017 bijgewerkt: 18 januari 2022 Toerisme Ede, Gelderland Ede is de gelukkigste gemeente van Nederland is, zo bleek uit onderzoek van de Atlas voor gemeenten 2017. Niet gek, want er is van alles te doen in deze stad! Het stadscentrum heeft allerlei leuke hotspots, je zit binnen een paar minuten midden in de natuur en bijna dagelijks is er wel een mooi concert of leuke film te bezoeken. DagjeWeg.NL zet de leukste dingen om te doen in Ede op een rij.

1. CineMec Ede

Al vanaf de snelweg lacht hij je tegemoet: de enorme Pathe Ede. Geniet hier van de nieuwste blockbusters en arthousefilms of bezoek een podiumconcert. Veel voorstellingen en uitvoeringen zijn live te volgen via een satellietverbinding: zo luister je vanuit je stoel een opera uit New York, volg je de sierlijke pasjes van balletdansers in Moskou of reis je naar West End in Londen.

2. Edesche Concertzaal

Klassieke muziekliefhebbers kunnen hun geluk niet op in Ede. In de Edesche Concertzaal geniet je bijna ieder weekend van de mooiste piano- en orgelconcerten, strijkkwartetten en kamermuziek. Grote artiesten als Pia Douwes, Lavinia Meijer, Bert van de Brink, Nikolai Lugansky en Jan Vayne traden hier al op. Bekijk de concertagenda van de Edesche Concertzaal en plan een klassiek avondje uit!

3. Bernardo's IJssalon

Alle Edenaren zijn er minstens een keer in hun leven geweest: Bernardo's IJssalon. Crème brûlée, strawberry cheesecake, watermeloen, limoncello en Oreo: bedenk een lekkere smaak en Bernardo's heeft er ijs van! Heerlijk om langs te gaan op een zonnige dag of om een grauwe dag wat op te fleuren. Tip: bekijk van tevoren op de website van Bernardo's welke smaken er vandaag in de vitrine zitten.

4. Pannenkoekenboerderij Kernhem

Over lekker eten gesproken! In een voormalig koetshuis midden op Landgoed Kernhem vind je Pannenkoekenboerderij Kernhem. Geniet van heerlijke pannenkoeken met kaas, stroop of bijvoorbeeld ham-champignons. Niet zo'n zoetekauw? Je kunt hier ook kipsaté, kogelbiefstuk en spareribs bestellen. Voor de kids is er een grote speeltuin.

5. Doesburger Molen

Net buiten de stad draaien de wieken van de Doesburgermolen, een van de oudste molens van Nederland. Tot 1950 werkte hier nog een echte molenaar; momenteel kun je de molen bezoeken. Vanaf boven heb je een prachtig uitzicht over de groene velden. Doorgaans is de molen geopend op zaterdag van 10:00 uur tot 16:00 uur, maar neem voor de zekerheid van tevoren contact op met de beheerder. Een andere molen die aan de skyline van Ede prijkt is de Concordiamolen, vlakbij het centrum.

6. Ginkelse Heide

Prachtig paars, fris groen en af en toe romantisch wit: de Ginkelse Heide is ieder jaargetijde een plaatje. Stap op je fiets en maak een tochtje door de uitgestrekte velden of maak een mooie wandeling. Breng een bezoekje aan de schaapskooi en spot dieren zoals edelherten en hagedissen in het wild. Heerlijk om je gedachten even te verzetten!

7. Kunsthandel Simonis & Buunk

Achter de deuren van de drie galerieën van Simonis & Buunk hangen meer dan drieduizend schilderijen. Stap over de drempel in de Notaris Fischerstraat en bewonder werken van Hollandse meesters en kunst uit de twintigste eeuw. Je vindt er onder andere kleurige werken van Karel Appel en niet-abstracte schilderijen van Mondriaan.

8. Openluchttheater Ede

Hoe leuk is het om te genieten van musicals en concerten onder een hemelsblauwe lucht? Openluchttheater Ede bezoek je in de zomer regelmatig de leukste voorstellingen. Roofvogelshows, kindervoorstellingen, jazzconcerten: de agenda is zeer divers. Het theater heeft veel weg van een oud amfitheater; op de halfronde tribune passen maar liefst 1700 personen. Bezoek een voorstelling in Openluchttheater Ede!

Er is zat te doen in Ede! Bekijk alle leuke evenementen in Ede en omgeving op DagjeWeg.NL.
Foto 2. Bernardo's IJssalon is niet te missen in Ede. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 3. De Edesche Concertzaal is gevestigd in een kerkgebouw. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2022-01-18 10:40:52 · Gepubliceerd: 30 mei 2017 - 13291