1

Wintersport: tips om veilig thuis te komen

Hoe gevaarlijk is wintersport?

Nieuws door

archief oud artikel 22 januari 2010 Is wintersport gevaarlijk? Statistisch gezien niet: de kans dat wintersporters gewond thuis komen is ongeveer 0,75 procent. Toch kun je deze kans aanzienlijk verkleinen. DagjeWeg.NL geeft tips om onder een gipsvlucht uit te komen.

In Oostenrijk staan jaarlijks acht miljoen mensen op de piste, waarvan 60.000 mensen gewond afhaken. Vijftien mensen per jaar komen in Oostenrijk om het leven door een wintersportongeval (0,0002 procent van alle wintersporters). Zo kwam deze week de 23-jarige journalist Marco Puik om het leven bij een ski-ongeluk.

Natuurlijk zijn niet alle gevaren te ontwijken, maar er zijn wel belangrijke punten om rekening mee te houden. DagjeWeg.NL geeft vijf tips om veilig op de piste te staan.

Niet drinken

Het is niet verstandig om alcohol te drinken en daarna nog een keer de piste af te gaan. Bij twintig procent van alle ongelukken speelt alcohol een rol. Een voorbeeld: een dronken skiër zwabbert van links naar rechts. U moet uitwijken en valt. Erg vervelend natuurlijk. Het is daarom ook goed om andere mensen aan te spreken als ze met alcohol in de skilift stappen. Dit is absoluut niet burgerlijk en betuttelend. Tijdens het skiën is het enorm belangrijk om rekening te houden met andere mensen. Wanneer alcohol deze functie uitschakelt, dan kan een dronken persoon een groot gevaar zijn.

Stoer hoor, zo'n zwarte piste

Skiërs en snowboarders overschatten zichzelf nog wel eens. Als ze een paar dagen bezig zijn en het gaat 'goed', dan is de stap naar een moeilijke piste logisch. Maar kijk daar goed mee uit! Vooral beginnende wintersporters moeten voorzichtig de trap van het leren bestijgen. Doe niet stoer mee, want als je van een piste raast, kun je moeilijk stoppen. Voor je het weet val je om en breek je een been. In negentig procent van alle gevallen is de verwonding het gevolg van een eenzijdige val.

Ontwijk de drukte

Hoe drukker een piste, hoe groter de kans op een ongeluk. Dertig procent van alle ongelukken vindt plaats tussen 14:00 uur en 16:00 uur. Mensen zijn moe en dalafdalingen zijn druk. Misschien is het goed om na twee uur even bij te komen met een warme kop koffie, vooral als je al de hele dag in de weer bent. Je krijgt vernieuwde energie en kunt dan na vier uur gemakkelijk nog een paar uurtjes doorgaan op de skipistes.

Controleer je skibindingen

Zorg ervoor dat de skibindingen goed zijn ingesteld. Vrijwel alle valblessures worden veroorzaakt door een verkeerd ingestelde skibinding. Heeft u er zelf weinig verstand van, laat dan een ander even uw skibindingen controleren, bijvoorbeeld een skileraar. U skiet een stuk lekkerder én u verkleint de kans op een blessure.

Helm op

De helm is nog niet helemaal ingeburgerd op de piste - en is ook niet verplicht - maar het is wel aan te raden! Het hoofd is één van de meest kwetsbare onderdelen van het menselijk lichaam. Door een helm te dragen voorkom je dat je tijdens een val een zware hersenbeschadiging oploopt. Kinderen vallen wel eens vaker, maar breken niet veel omdat ze nog flexibele botten hebben. Kinderen zijn echter kwetsbaarder voor hersenbeschadigingen. Een kind is jouw kostbaarste bezit, dus bescherm hem of haar met een helm.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 22 januari 2010 - 1296

Dit past bij 'Wintersport: tips om veilig thuis te komen'