1

De tofste schaatsbanen van Nederland

Op deze ijsbanen kun je ook schaatsen als het niet vriest

Meer wintersport in Nederland! Redactioneel door
Foto 1. Yes, het schaatsseizoen begint weer! Foto: Schaatsbaan Rotterdam

27 oktober 2023 bijgewerkt: 16 november 2023 Sport Landelijk Nederland staat natuurlijk bekend om molens, klompen en tulpen, maar er is nog iets wat onmiskenbaar bij ons landje hoort: schaatsen! Zodra het buiten iets frisser wordt, begint het bij veel mensen alweer te kriebelen. Daarom zetten we 8 leuke schaatsbanen voor je op een rijtje waar je naartoe kunt voor een rondje op de ijzers.

1. Thialf Heerenveen

Heerenveen, Friesland - De bekendste schaatshal van Nederland staat natuurlijk in Heerenveen. In Thialf reden talloze schaatslegendes hun rondjes tijdens een eindeloze reeks aan WK's, EK's en World Cups. Dit mag dus rustig het schaatsmekka van Nederland (en misschien zelfs van de wereld) worden genoemd. Maar wist je dat je zelf ook een rondje kunt schaatsen in de voetsporen van je helden wanneer er geen wedstrijden zijn? Thialf heeft behalve de beroemde vierhonderd meter baan ook een baan van 333 meter, een ijsvloer van dertig bij dertig meter speciaal voor kinderen en een ijshockeyarena. Of volg een schaatsles- of clinic! Heb je zelf geen schaatsen? Bij Thialf kun je schaatsen én helmen huren in alle soorten en maten.

2. Elfstedenhal Leeuwarden

Leeuwarden, Friesland - We blijven nog even in Friesland. De Elfstedenhal Leeuwarden heeft namelijk een breed scala aan schaatsactiviteiten voor je in petto. Ga voor een PR op de vierhonderd meter baan of zet je eerste stapjes op het ijs achter een stoel op de krabbelbaan van dertig bij zestig meter. Maar naast 'gewoon' schaatsen kun je hier ook terecht voor heel veel andere andere ijzige activiteiten. Volg een ijshockey- of curlingclinic of speel een potje 11sstoksjitten (ijsstoksschieten); een soort curling, maar dan met houten stokken. Kom je met een groep? Ga dan voor een arrangement met koffie en gebak of met een borrel en hapjes.

Foto 2. Oefen je slag. Foto: Elfstedenhal © Jan-Hessel Boermans

3. Ireen Wüst IJsbaan

Tilburg, Noord-Brabant - Is schaatsen dan alleen iets voor Friezen? Nee hoor, de meest succesvolle Nederlandse schaatsster allertijden komt toch écht uit het zonnige Zuiden. In Tilburg stap je op de Ireen Wüst IJsbaan in de voetsporen van de onbetwiste Nederlandse schaatskoningin. Ga voor een razendsnel rondje op de vierhonderd meterbaan of begin rustig op de zestig bij dertig meter baan op het middenterrein. Staan de kinderen voor het eerst op het ijs? Dan zijn er speciale schaatsrekjes en glij-ijzers beschikbaar. Ook gaaf: iedere zaterdag- en zondagmiddag is er Familie Fun Schaatsen. Er zijn dan geen gevaarlijke hardrijders én je mag (bijna) alles meenemen het ijs op. Wat dacht je bijvoorbeeld van een slee of luchtbed?

Foto 3. Schaatsen in de achtertuin van Ireen Wüst. Foto: Gemeente Tilburg © Toin Damen

4. De Scheg

Deventer, Overijssel - Begeef je zelf op glad ijs op de schaatsbaan van De Scheg in Deventer. Oefen pootje over op de vierhonderd meterbaan of probeer in balans te blijven achter een rekje op het middenterrein, het domein van de jonge schaatsfanaatjes. Competitie-element toevoegen? Dan is er het kleine ijspleintje waar je terecht kunt voor een wedstrijdje ijshockey. En hoewel het ijs overal overdekt is, komt er tussen de grote tent in het midden en het dak soms toch een fris windje voorbij. Iets leuks doen met een groepje? Dan kun je een van de arrangementen boeken. Ga voor een schaatsclinic, een potje (fun)curling of ijsspelen als levend ijssjoelen, priksleeën en ijsbowlen.

Foto 4. Een heerlijk fris dagje uit in Deventer. Foto: De Scheg

5. Schaatsbaan Rotterdam

Rotterdam, Zuid-Holland - Ga je snel en soepel door de bochten of stuntel je nog een eind in het rond, in de hoop dat je rechtop blijft staan? Bij Schaatsbaan Rotterdam zit je altijd goed. De vierhonderd meter baan is overdekt met een opvallende tunneloverkapping. Zo schaats je lekker droog en zonder al te veel tegenwind. Maar als het lekker weer is, gaan de zijkanten van de overkapping open. Zo krijg je toch de beleving van schaatsen in de buitenlucht. Eerst rustig oefenen? Dan is er ook een grote overdekte funbaan van achthonderd vierkante meter. Let op: bij Schaatsbaan Rotterdam zijn alleen kunst- of ijshockeyschaatsen toegestaan.

Foto 5. Schaats lekker overdekt. Foto: Schaatsbaan Rotterdam

6. Jaap Eden IJsbaan

Amsterdam, Noord Holland - Nog een schaatsbaan die vernoemd is naar een legendarische oud-schaatskampioen: de Jaap Eden IJsbaan. Deze ijsvloer in hartje Amsterdam ligt in de frisse buitenlucht, schitterend tussen het groen. Rijd je rondje op dezelfde baan als waar de profs jaarlijks het marathonseizoen openen. Regent het of is de wind je toch net iets te guur? Verkas dan gewoon naar de ijshal. Als je (nog) beter wilt leren schaatsen, kun je ook hier een schaatsles volgen van een ervaren trainer. Groepsarrangementen zijn ook mogelijk. Speel een potje ijshockey tegen elkaar of train je ice-stock curling skills tijdens een gave clinic, inclusief borrelarrangement.

Foto 6. Schaats in de frisse buitenlucht in Amsterdam. Foto: Jaap Eden IJsbaan © Cees Hartman

7. IJsbaan De Meent

Alkmaar, Noord-Holland - Voor een rondje schaatsen in Alkmaar, zit je goed bij IJsbaan De Meent. Bekende schaatsers als Ard Schenk en Koen Verweij reden in het verleden hun rondjes over het Alkmaarse ijs. Maar er zijn nog veel meer mensen die jaarlijks uitkijken naar de opening van de half overdekte vierhonderd meterbaan en de sfeervol verlichte ijshal van De Meent. Ook kun je hier terecht voor schaats- en ijshockeylessen, maar ook voor curling clinics.

Foto 7. Ga gezellig schaatsen in Alkmaar. Foto: Alkmaar Sport

8. Sportboulevard Dordrecht Optisport

Dordrecht, Zuid-Holland - Bij Sportboulevard Dordrecht Optisport is schaatsen een feestje voor alle Sjinkies en Suzannes in spe. Wist je dat de ijshal regelmatig wordt gebruikt voor internationale shorrtrackwedstrijden? Maar om het ijs uit te proberen hoef je écht niet fantastisch te kunnen schaatsen. Heen en weer klungelen mag ook gewoon. Helemaal feestelijk is het wanneer iedere vrijdagavond de schaatsen van de vloer gaan tijdens Frozen Friday. Ga discoschaatsend je weekend in met de lekkerste hitjes van het moment!

Meer schaatsbanen in Nederland

Foto 8. Schaats een rondje door de opvallende tunnel van Schaatsbaan Rotterdam. Foto: Schaatsbaan Rotterdam

Laatst gewijzigd: 2023-11-16 17:55:02 · Gepubliceerd: 27 oktober 2023 - 12733