1

Botanische tuinen Wageningen




De botanische tuinen van Wageningen

Jarenlang gebruikte de toen nog Wageningse Landbouwhogeschool, later Wageningse Universiteit, meerdere botanische tuinen voor wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Deze arboreta zijn al lang niet meer van de universiteit, maar bestaan nog wel!

Belmonte

In Belmonte Arboretum Wageningen staan meer dan zesduizend verschillende soorten planten en bloemen die worden verzorgd door vrijwilligers. Daarmee is de botanische tuin een schatkamer aan levend erfgoed! Een bezoek aan deze grote botanische tuin is een unieke ervaring. Vooral het rhododendrons-weggetje is beroemd. Verder is de tuin bekend om de rozen, magnolia's, sierkersen en appels. Vanaf het hoogste punt van dit voormalige landgoed heb je een prachtig uitzicht over rivier de Rijn.

Arboretum De Dreijen

Arboretum De Dreijen of het kleine arboretum is een oude schooltuin van de universiteit. De tuin is uitgebreid met een systeemtuin en een rozentuin en hoort nu bij Het Depot Beeldengalerij. Met de beelden uit Het Depot erbij, is dit kleine arboretum nu een fraaie tuin vol verrassingen geworden.

Arboretum Villa Hinkeloord

Ondanks zijn bijnaam is Arboretum De Dreijen níet het kleinste arboretum van Wageningen. Dat is Arboretum Villa Hinkeloord, ook onderdeel van Het Depot. Dit arboretum is eigenlijk een bomentuin, met enkele zeer bijzondere exemplaren. Niet vreemd als je bedenkt dat Villa Hinkeloord jarenlang de plek is geweest waar het bosbouwonderwijs werd gegeven. Nu vind je in de villa een deel van de beelden van Het Depot Beeldengalerij.

Arboretum Oostereng

Eén van de vier arboreta vind je niet in de stad Wageningen zelf: Arboretum Oostereng, een verborgen parel in de bossen. Een bijna vergeten botanische tuin die na jaren te zijn verwilderd in 2010 werd herontdekt, zo'n 100 jaar na de aanleg ervan in 1911. Tegenwoordig werkt een groep vrijwilligers hard om de bijzondere elementen van het arboretum weer zichtbaar te maken en te houden. Daarbij laten ze ook alle ruimte voor de natuur, wat een prachtige wilde oase oplevert vol mooie verborgen plekjes. Het gebied is ongeveer 15 hectare groot en is daarmee één van de echt grote arboreta in Nederland.

Botanische tuinen Wageningen in Wageningen leent zich ook goed voor een bedrijfsuitje en bruidsreportage of trouwlocatie of trouwfeest. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

 Bezoek belmontearboretum.nl

Botanische tuinen Wageningen
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.