1

Babyboom op de Brunssummerheide




Babyboom op de Brunssummerheide

» Let op: deze activiteit is voorbij «

De Schoonebeekerschapen van de Brunssummerheide gaan bevallen. De nieuwe lammetjes staan te trappelen om zichzelf in de schaapskooi aan de bezoekers te tonen. Kom het wonder van de pasgeboren lammetjes meemaken tijdens het kraamfeest op zondag 17 en 24 maart en op Paasmaandag 1 april, steeds van 11 tot 16 uur. Dit feest vindt plaats in de Schrieverskooi, de schaapskooi aan de Schaapskooiweg 99 in Heerlen.
De entree voor de schaapskooi is gratis. Natuurmonumenten stelt het natuurlijk wel zeer op prijs wanneer je ons helpt om de schaapskuddes te onderhouden. In verband met de honden van de kudde zijn andere honden in de kooi helaas niet welkom.

Meer informatie vind je op www.natuurmonumenten.nl/agenda of aan de balie van het bezoekerscentrum aan de Schaapskooiweg 99, T (045) 563 03 55.

Lammertijd
Onze herders en vrijwilligers zorgen er voor dat de lammeren goed ter wereld komen. De lammertijd is altijd een heel bijzondere maar ook heel drukke tijd; slapen wil er voor de herders nog wel eens bij inschieten. Er worden vele tientallen jonge dieren geboren en niet alle bevallingen gaan vanzelf. Het zien van een pasgeboren lammetje zorgt vaak voor een echt voorjaarsgevoel. Dus kom gauw kijken naar de “babyboom” op de Brunssummerheide!

Wat kun je nog meer doen
Op 17 en 24 maart en 1 april staat vooral de schaapskooi in de belangstelling. Op deze dagen kun je nog meer doen op de Brunssummerheide. Wat dacht je van de speurtocht Brammetje het lammetje, of spelen in de ravotplek of een hut bouwen in het huttenbos. Ook zijn er gratis kleurplaten. Op 1 april is er ook een lentemarkt met allerlei leuke kramen met onder andere het Biologisch Kruidentuintje, Jams en Chutneys, Vogelwacht Limburg en Nordic Walking Limburg.

Schoonebeekers en Mergellanders
In Zuid Limburg zet Natuurmonumenten twee schapensoorten in bij het beheer van hun gebieden. Op de Sint Pietersberg lopen de Mergellandschapen en op de Brunssummerheide zijn dat de Schooonebeeker-schapen. Deze gebieden zijn voor hun rijke plantengroei afhankelijk van deze schapen, die met hun herder en hond dagelijks rondtrekken. Het zijn deze zeldzame schapenrassen waarvoor de uitbreiding van wezenlijk belang is voor het voortbestaan van de kuddes. Ze eten het gras en opkomende jonge boompjes tussen de heide weg, zodat de hei niet overwoekerd wordt door bos en mooi open blijft.

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl

Babyboom op de Brunssummerheide
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.