Gelderse Museumdag in Museumpark Orientalis




Gelderse Museumdag in Museumpark Orientalis

» Let op: deze activiteit is voorbij «

“Ik geef opdat jij geeft” Gelderse Museumdag 19 oktober 2013

Onze koning Willem Alexander heeft vooral een symbolische functie.
Bij zijn middeleeuwse voorgangers was het anders. Die koningen waren leenheren, groot grondbezitters die stukken grond in beheer gaven aan lagere edellieden in ruil voor hun militaire steun. Dit systeem, het feodale stelsel, vindt zijn oorsprong in de vroege Romeinse tijd.

Een machtige Romeinse man was de beschermheer (Patronus) van die minderbedeelden (clientes) met wie hij een band had. Bijvoorbeeld de slaven die hij ooit had vrijgelaten en de ex-soldaten die onder hem gediend hadden in het leger. De Patronus gaf goede raad, regelde juridische bijstand, gaf van tijd tot tijd wat geld, nodigde ze uit voor feesten en organiseerde gladiatorengevechten voor hun vermaak. Andersom waren clientes nog veel nuttiger voor een Patronus. Naast hun gewone (gezins)leven voerden zij campagne voor hem bij verkiezingen, begeleidden zij hem naar belangrijke openbare gelegenheden, juichten hem toe bij zijn toespraken en traden op als zijn “lijfwacht”. Voor een Patronus was het hebben van een schare clientes het bewijs van macht en aanzien.

Gelderse museumdag, zaterdag 19 oktober 2013
Maak kennis met de Patronus in het Romeinse Huis en vraag hem om raad en advies. Bezoek zijn clientes in de Romeinse Stadsstraat die in hun dagelijkse leven diverse ambachten uitvoeren, zoals mandenvlechters, kaartwevers en nog veel meer. Proef de authentieke gerechten in de Romeinse Herberg.
Na uw bezoek in de herberg kunt u een kleinigheidje in onze museumwinkel ophalen. Verder zijn er activiteiten in het Arabisch dorp en Karavanserai.

 Bezoek www.museumparkorientalis.nl

Gelderse Museumdag in Museumpark Orientalis
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.