200 jaar Ontzet van de Veluwezoom




200 jaar Ontzet van de Veluwezoom

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Eind november 2013 is het 200 jaar geleden is dat het Koninkrijk der Nederlanden is ontstaan. De Veluwezoom speelde daarin een grote rol. Hier woedde namelijk de finale veldslag waarna de weg open was voor de landing van Koning Willem I in Scheveningen. Dit tweede eeuwfeest wordt aan de Veluwezoom groots aangegrepen voor een boeiend tweedaags evenement op zaterdag 30 november en zondag 1 december. Er zijn grote spektakels met honderden soldaten, ‘Napoleon’, de ‘Prins van Oranje’ en alles is gratis toegankelijk.

Historisch kader
De Veluwezoom heeft een belangrijke rol gespeeld in de gebeurtenissen van het jaar 1813. Hier werd de legers van Napoleon de nekslag toegebracht waarna de weg vrij was voor de vorming van ons huidige koninkrijk. Na de gevechten op de Veluwezoom in 1813 vluchtten de Fransen ons land uit en kon Willem I naar ons land worden toegehaald om tot koning worden gekroond. Honderd jaar geleden, in 1913 werd dit eeuwfeest groots gevierd. Ook voor de herdenking van het 200-jarig bestaan van het koninkrijk staat er aan de Veluwezoom flink wat op stapel.


Schermutselingen, artillerie en cavalerie op zaterdag
Na de kransleggingen en bijbehorende troepenzegeningen zullen de legers opmarcheren, vanuit Velp en Doesburg richting Landgoed Rhederoord. De eerste schermutseling zal plaats hebben bij Kasteel Middachten. Ook bij het Veluwetransferium bij Rheden zal een gevecht plaatshebben. Landgoed Rhederoord bij Rheden vormt daarna het decor van het kampement van de legers, die elk op een ander deel van het terrein zullen bivakkeren. Het publiek heeft de mogelijkheid de kampementen te bezoeken. Om 15.00 uur is de officiële opening met een grote parade voor het landhuis Rhederoord. Ruim 400 soldaten marcheren dan, er zijn marketentsters en de gegoede burgerij loopt rond. Ook de ‘Prins van Oranje’ en ‘Napoleon’ zijn hierbij. De Commissaris van de Koning van Gelderland en de burgemeester van de gemeente Rheden houden er inspectie van de troepen en geven het officiële startschot van het evenement.

Grote veldslag op zondag
Vanaf 10.00 uur zijn er op zondag diverse historische activiteiten, op het terrein voor het Landhuis Rhederoord die leiden tot de grote veldslag welke rond 14.00 uur begint. De middag begint lieflijk met het dansen van de Carmagnole, de dans van de Patriotten rond de vrijheidsboom maar wordt ruw verstoord door Orangisten en oprukkende troepen. De veldslag zal rond 15.00 uur eindigen. Het publiek kan alles van nabij gadeslaan.

Gegoede burgerij anno 1813
Het Huis Rhederoord is beide dagen domicilie van de gegoede burgerij uit de 19e eeuw. De Gegoede Burgersvereniging Het Salet beeldt daar het leven uit van de gegoede burgerij uit de periode 1795 - 1815 in Nederland. Men is van harte welkom om een praatje te maken, kleding uit 1813 te bewonderen en zich te verdiepen in het leven van toen. Op zaterdagmiddag kan het publiek ook (tegen betaling) aanschuiven bij een ´collishon´, een high tea te midden van deze 19e-eeuwse burgers.

Arrangementen en informatie
De komende weken zullen de toeristische bedrijven aan en rond de Veluwezoom speciale arrangementen aanbieden, waarmee een tweedaags bezoek aan het evenement aantrekkelijk wordt gemaakt. Het bijwonen van de veldslagen en schermutselingen is gratis – ook de kampementen kunnen gratis worden bezichtigd. Voor het gadeslaan van de veldslag op zondag vanuit het Landhuis is een beperkt aantal VIP-kaarten beschikbaar. Het grote parkeerterrein bij Kasteel Middachten is voorts beide dagen opengesteld.

 Bezoek www.geldersegeschiedenis.com

200 jaar Ontzet van de Veluwezoom
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.