Red Bull Crashed Ice




Red Bull Crashed Ice

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Van toen...

Op 20 januari 2000 werd er een nieuwe sport geboren: ‘de sport van de eeuw’, zoals een gerenommeerde Engelse krant de adembenemende nieuwe wedstrijd omschreef. Sporters uit de hele wereld kwamen in groten getale naar de Zweedse hoofdstad Stockholm voor de openingswedstrijd, om met ijshockeyschaatsen een één-op-één race aan te gaan op een 300 meter lange ijsbaan vol obstakels, ijstrappen en vlijmscherpe haarspeldbochten. De sport werd Ice Cross Downhill genoemd en de wedstrijd Red Bull Crashed Ice.

De eerste wedstrijd in Stockholm was een proef, zowel in sportief als technisch opzicht. Omdat er zo veel bouwwerkzaamheden bij kwamen kijken, was het onmogelijk het evenement vooraf te testen om te kijken wat de sporters te wachten stond. Het eerste parcours van Red Bull Crashed Ice werd uitgezet op de vismarkt van Stockholm, waar het heerlijk naar verse vis geurde. Na een korte boycot bij de start en spectaculaire valpartijen tijdens de proefrondes pasten de deelnemers zich snel aan de ongewone omstandigheden aan. Sindsdien hebben er veertien races plaatsgevonden in acht landen. Honderdduizenden toeschouwers zagen de parcours steeds geavanceerder worden – van skipistes in de bergen tot valleien middenin stadscentra.

Naar nu...

In 2011 deed de internationale schaatselite voor het eerst Nederland aan voor het Red Bull Crashed Ice World Championship, en stonden 35.000 uitzinnige fans op de Cauberg in Valkenburg. Op 4 februari 2012 staat het Limburgse Valkenburg opnieuw als stop op de wereldkampioenschapskalender samen met St. Paul (Minnesota, USA), Åre (ZWE) en Québec (CAN). Alom gerespecteerde schaatscoach Ab Krook gaat de uitdaging aan om het Nederlandse team, bestaande uit, Remo Speijers, Bart van Roosmalen en Glenn Bakx te begeleiden naar de wereldtop in deze nog jonge schaatssport. Krook wordt hierbij onder andere geassisteerd door zijn vroegere pupil Falko Zandstra, die vorig jaar zelf de uitdaging in Valkenburg aanging. In 2012 beslaat de steile ijsvlakte bijna 600 meter, startend wederom in het Kuurpark, maar dit jaar eindigend in het centrum van de Geulstad.

 Bezoek www.redbull.nl

Red Bull Crashed Ice
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.