1

Oerol, De wind voert het woord




Oerol, De wind voert het woord

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Binnen het thema ‘De wind voert het woord’ spoort de 31e editie van het jaarlijkse locatietheaterfestival op

Binnen het thema ‘De wind voert het woord’ spoort de 31e editie van het jaarlijkse locatietheaterfestival op Terschelling bezoekers aan de poëzie van het landschap te ontdekken. Oerol kent in2012 in totaal 22 premières en biedt bijzondere combinaties van locatie, vorm, inhoud en betekenis. Voor wie het programma teveel is, bieden gegidste routes met o.a. Sanne Vogel, Tarif Yousif en Titus Muizelaar uitkomst. Voor wie thuis blijft, doet Cornald Maas met Opium op Oerol vanaf maandag 17 juni opnieuw verslag van het festival. Nieuw van opzet is ook het festivalhart de Westerkeyn. Door toevoeging van een extra veld, is het festivalhart in een ruimere en mooiere jas gestoken.  

Thema

Joop Mulder: “Vanuit alle windstreken zijn in de loop der jaren invloeden uit allerlei culturen het eiland opgewaaid, deze invloeden bepalen voor een belangrijk deel de huidige eilandcultuur op Terschelling. Maar het is bijna nooit windstil op het eiland dus blijven nieuwe impulsen de eilandcultuur verrijken. De wind voert het woord. Het is zowel de wind die woordvoerder is als het element dat de poëzie voedt. Maar het is ook de rauwe poëzie van het landschap, dat niet slechts een omlijsting van de voorstellingen is, maar juist bepalend en sturend, waardoor het de inhoud in onverwachte richtingen kan duwen en zowel maker als publiek tot een avontuur verleidt en met nieuwe ogen laat kijken.

Pionieren in landschap

Het programma blikt vooruit op de komende kunstenplanperiode. Met Tricyclique Dol, Groupe Zur en Cowboy bij nacht pioniert Oerol in landschapstheater. De coproductie ‘Contre Nature’ van Oerol met Tricyclique Dol brengt in 2012 een parcours dat bezoekers in kleine groepjes uitdaagt op zoek te gaan naar ‘fouten in de natuur’ die zijn ingeweven in het landschap. Het parcours is in drie jaar uitgegroeid tot ruim3 kilometer. De Nederlandse makers Pé Okx en Marc Tuig zijn uitgenodigd om naar de methode van Tricyclique Dol een installatie te maken. Dankzij Prins Bernhard Cultuurfonds kan het complete parcours van Contre Nature in 2012 op Oerol in première gaan.

De opening van Oerol 2003 met Groupe ZUR was fenomenaal volgens de nationale pers vanwege de bijzondere setting in bos en duin. Groupe ZUR veroorzaakt in 2012 op Oerol – opnieuw in een wandeling - een bedwelmende zinsbegoocheling met hun projecties die oplichtten in het landschap, jaknikkers met lampen en vervreemdende muziek die speelt met de oriëntatie. Ieder beeld als een ode aan de droom, het landschap en de vergankelijkheid.

Cowboy bij Nacht brengt de première van de voorstelling over het erfgoed van gedragsbioloog Niko Tinbergen (1907-1988). Tinbergen deed in 1947 een baanbrekend veldexperiment bij een zilvermeeuwenkolonie op de Boschplaat in Terschelling, dat leidde tot zijn theorie over de 'supernormale prikkel'. Meeuwenjongen bleken in hun zucht naar voedsel instinctief te reageren op de rode vlek op de snavel van hun moeder. Een geabstraheerde kunstsnavel maakte die reactie heviger: de zilvermeeuw verkoos die boven de echte snavel. Cowboy bij Nacht werkt samen met Staatsbosbeheer, Museum Boerhaave, Studium Generale, uiteenlopende wetenschappers en mensen die werkzaam zijn binnen de vakterreinen biologie- en natuurwetenschappen.

Oerol is blij de voorstelling Terminator Triologie van het Belgische gezelschap FC Bergman te kunnen brengen in samenwerking met Over het IJ Festival in Amsterdam. De groots gemonteerde voorstelling rond 1 hoofdrolspeler en 100 figuranten vindt plaats op de uitgestrekte vlakte van de Noordsvaarder. De voorstelling gaat in Amsterdam in première, maar kent een eerste locatieonderzoek op Terschelling.

Andere gezelschappen die dit jaar te vinden zijn op Oerol zijn ondermeer NNT (Salomé), DNA, Artemis, RO Theater/Jetse Batelaan, Beumer & Drost, Circus Treurdier, Compagnie Dakar, Debajemujig, De Federatie, Roos van Geffen, Chantal van Heeswijk, De Jongens, Invisible Playground, Kumulus, Nhung Dam, Hanneke Paauwe, Wim Staessens, Nick Steur, Tilted, Tryater, de Veenfabriek, Dries Verhoeven, Via Berlin, Volksoperahuis, Young Gangsters, Sytse Pruiksma, NUT, Firma Rieks Swarte, etc.

Naast het theaterprogramma kunnen bezoekers binnen het basisprogramma op expeditie naar bijzondere bestemmingen en genieten van het muziekprogramma op de festivalterreinen Groene Strand en Westerkeyn.

 Bezoek www.friesuitburo.nl

Oerol, De wind voert het woord
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.