O'Hanlons Helden: veertien ontdekkingsreizigers

Van 1 februari t/m 31 augustus 2014 is in museum TwentseWelle in Enschede de tentoonstelling ‘o’hanlons helden’ te zien.In de gelijknamige en bekroonde tv-serie van de VPRO treedt auteur en avonturier Redmond O’Hanlon in de voetsporen van zijn negentiende-eeuwse helden: ontdekkingsreizigers die de wereld afreisden en de meest wilde ontdekkingen deden. Zij staan centraal in deze bijzondere tentoonstelling.

14 helden – 14 Wunderkammern
U ontdekt zelf alles over de helden van O’Hanlon uit de negentiende eeuw. Richard Burton, die onder meer ontdekkingsreizen maakte door Azië en Afrika, waar hij het Tanganyikameer ontdekte. Henry Alexander Wickham, die met gevaar voor eigenleven 70.000 rubberzaden uit het Braziliaanse regenwoud naar Engeland smokkelde in opdracht van het botanische instituut Royal Kew Gardens in Londen. Maar ook de Haagse Alexandrine Tinne komt voorbij, een schatrijke en piepjonge aristocrate uit Den Haag. Zij besloot in de tweede helft van de negentiende eeuw niet langer op haar geld te blijven zitten en trok er op uit naar oorden waar nog niemand geweest was,laat staan een vrouw… Bepakt met koffers vol dure jurken, stalen ledikanten, kristallen karaffen, schilderijen en servies nam ze haar moeder en tante mee samen met honderden bedienden,dragers en kamelen. Alle helden van O’Hanlon hebben hun eigen Wunderkammer met dieren, planten, fossielen, instrumenten, kaarten, boeken en persoonlijke bezittingen zoals amuletten, kleding, souvenirs en trofeeën.

U wordt op deze spannende ontdekkingsreis rondgeleid door Redmond O’Hanlon zelf, uiteraard in het Engels. Schrijver en bioloog Midas Dekkers verzorgt de Nederlandse versie.

Ontdekkingsreis voor families
Kinderen kunnen met de typische rolkoffer van O’Hanlon een eigen expeditie maken door de tentoonstelling. De koffer is gevuld met opdrachten en expeditiebenodigdheden.

O’Hanlon, Darwin en Wallace
Charles Darwin en Alfred Wallace, die in 1858 samen hun ideeën over het ontstaan der soorten presenteerden, mogen niet ontbreken in deze tentoonstelling. In de VPRO-serie ‘Beagle, in het kielzog van Darwin’ uit 2009 voeren Redmond O’Hanlon en achter-achterkleindochter Sarah Darwin op een avontuurlijke reis rond de wereld. Een reis die CharlesDarwin in de jaren dertig van de negentiende eeuw met de HMS Beagle maakte.

Samenwerking
Het project is een uniek samenwerkingsverband tussen Museum TwentseWelle, de VPRO, Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en Redmond O’Hanlon.

 Bezoek www.twentsewelle.nl

O'Hanlons Helden: veertien ontdekkingsreizigers
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.