1

The Sochi Project




The Sochi Project

» Let op: deze activiteit is voorbij «

De Olympische Winterspelen houden in 2014 halt in het Zuid-Russische Sotsji. Het worden de duurste Spelen ooit, in een subtropische badplaats en vlakbij de zeer gewelddadige Noord-Kaukasus. Sinds 2009 werken fotograaf Rob Hornstra en schrijver Arnold van Bruggen onafgebroken aan een omvangrijke documentaire over dit gecontesteerd conflictgebied. Thema’s als corruptie, geweld, terrorisme en toerisme vormen de rode draad doorheen het project. Op geregelde tijdstippen werden afgeronde verhalen naar buiten gebracht in de vorm van publicaties en presentaties.

Deze tentoonstelling toont het eindresultaat van vijf jaar diepgravend slow-journalism onderzoek.

Al van bij de start in 2009 steunde de financiering van The Sochi Project op giften van private donateurs. Crowdfunding was toen uniek in Europa, maar kreeg sindsdien veel navolging. The Sochi Project krijgt niet alleen internationale aandacht vanwege het unieke financieringsmodel, maar wint ook tal van internationale prijzen.Begin 2010 ontvangt de eerste jaarpublicatie ‘Sanatorium’ de New York Photo Book Award. Daarna volgen nog de Nederlandse Canon Prijs, World Press Photo Award, Sony World Photography Award en Magnum Expression Award.

De tentoonstelling loopt tot en met de Olympische Winterspelen in februari 2014 en houdt eveneens halt in het DePaul Art Museum in Chicago. Een overzichtstentoonstelling stond ook gepland in het Russische museum Winzavod in Moskou, maar is afgeblazen op 10 oktober, 8 dagen voor de officiële opening. Dit gebeurde enkele dagen nadat bekend werd dat Rob Hornstra en Arnold van Bruggen geen visum krijgen om naar Sotsji af te reizen tijdens de Winterspelen.

 Bezoek www.fotomuseum.be

The Sochi Project
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.