Boeddhisme Festival




Boeddhisme Festival

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Na twee succesvolle eerdere edities, organiseert Rijksmuseum Volkenkunde op 29 & 30 maart 2014 voor de derde maal een weekend durend Boeddhisme Festival. Met workshops, lezingen, meditatie, rondleidingen en muziek biedt Volkenkunde de bezoeker twee dagen lang de mogelijkheid om kennis te maken met deze populaire levensbeschouwing. Het begrip ‘meditatie’ in al haar facetten en de boeddhistische topstukken die het museum rijk is, staan in deze derde editie centraal. Ook is er aandacht voor hedendaagse kunst en kan de bezoeker tijdens diverse workshops zelf aan de slag. Voor kinderen is er op zondag een speciaal kinderprogramma. Thaise lekkernijen maken het festival compleet. Kortom, een verdiepend dagje uit voor het hele gezin!

Meditatie en Boeddhistische topstukken
De eerste dag van het festival start met ‘werk in uitvoering’. Kunstenaar Tashi Norbu, wiens schilderijen gedurende het weekend in het museum te zien zijn, begint met het maken van een zandmandela, waar hij beide dagen aan zal werken. Het festival sluit op zondagmiddag af met de ceremoniële verstrooiing van dit kunstwerk. Tijdens het weekend vinden op verschillende momenten rondleidingen plaats langs de Boeddhistische topstukken van het museum. Wie zelf aan de slag wil, neemt deel aan de workshops, waaronder Boeddhistisch symbolen en Thangka tekenen door Carmen Mensink. Naast zangmeditatie, vindt er o.a. begeleide meditatie in de traditie van de Chinese F.G.S. Tempel Amsterdam plaats. Maarten Olthof laat op zaterdag de bezoeker kennis maken met ‘meditatie van liefdevolle vriendelijkheid (metta bhavana)’. Zin in iets meer beweging? Doe dan mee met de workshop Shaolin Kung Fu.

Exclusief is de mogelijkheid om tijdens dit weekend een bezoek te brengen aan het Japandepot. Conservator Japan, Matthi Forrer, leidt nieuwsgierige bezoekers samen met boeddholoog Henny van der Veere graag rond in de speciaal voor deze gelegenheid opengestelde collectie op de museumzolder. Op beide dagen zijn verschillende lezingen te volgen. Zo vertelt Ronald Keiyaku Uijtdehaage Hoe je Zen wordt en stelt Paul van de Velde tijdens zijn lezing de vraag De Boeddha’s van het tuincentrum, neo- of nepboeddhisme? En natuurlijk is er ook muziek: naast meditatieve Shakuhachi muziek in de Boeddhazaal, treedt het ensemble Dharma Nectar op met Vietnamese volksmuziek.

Zondag: familieprogramma
Voor gezinnen die het leuk vinden om op een speelse manier kennis te maken met het boeddhisme is er op zondag een speciaal familieprogramma. Naast een volledig op kinderen afgestemd yoga-avontuur door Helen Purperhart, kunnen jong en oud mee met de kinderrondleiding door de Boeddhazaal. De interactieve familielezing Leer de Boeddha kennen is voor kinderen van 6 jaar en ouder en wie zin heeft, neemt deel aan de Zangmeditatie voor het hele gezin o.l.v. Lex van Vorselen. Het actuele programma en de toegangsprijzen van het festival zijn te vinden op www.volkenkunde.nl

 Bezoek volkenkunde.nl

Boeddhisme Festival
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.