Tentoonstelling ”Over de Brug”




Tentoonstelling ”Over de Brug”

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Ondanks tientallen plannen ligt er nog steeds geen brug van het centrum naar Noord. Fietsers en voetgangers kunnen het IJ uitsluitend met veerponten oversteken. Amsterdam is daarmee een van de weinige steden in de wereld zonder brug over haar ‘stadsrivier’. De brug over het IJ is daarom waarschijnlijk de meest ‘gedroomde’ ter wereld.

Museum Amsterdam Noord wil met “Over de brug” een nieuw perspectief aanreiken om deze oude kwestie te begrijpen. De expositie biedt daarnaast een historisch overzicht met de belangrijkste ontwerpen en wetenswaardigheden van een brug over het IJ.

In het Museum ziet u maquettes van drie actuele brugontwerpen. Aan de oostelijke kant van de museumzaal staat de brug die Jolijn Valk ontwierp voor de kop van Java-eiland naar het Hamerstraatgebied. In het midden van de zaal staat de speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte maquette van de FLIJ-over van de stichting Luchttunnel. Deze gaat van de Buiksloterweg naar de De Ruyterkade. De derde maquette is van architectencollectief Xoomlab. Hun spraakmakende ontwerp voor een westelijke brug nabij het Stenen Hoofd beleeft zijn première in Museum Amsterdam Noord!

 Bezoek www.museumamsterdamnoord.nl

Tentoonstelling ”Over de Brug”
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.