Expositie over Arnulf Rainer

Expositie over Arnulf Rainer

Het Cobra museum toont werk van de Oostenrijkse kunstenaar Arnulf Rainer dat hij in de laatste vijftien jaar heeft gemaakt en dat nauwelijks in Nederland is getoond.

Arnulf Rainer (1929) heeft samen met kunstenaars zoals Jean Dubuffet, Antoni Tàpies, Asger Jorn en Karel Appel het Europese expressionisme in de tweede helft van de vorige eeuw nieuwe impulsen gegeven. Hij is in Oostenrijk een van de eerste informele schilders die later vooral bekend is geworden met zijn de 'Übermalungen' (overschilderen van van foto's en grafiek), Hand -und Fingermalerei' en op performatieve acties geënte schilderkunst.

Voorafgaand aan de beschildering van een foto, manipuleert hij de foto door het met gekleurd licht op bepaalde plekken te belichten of door specifieke uitsneden van het beeld te kiezen. Hiervan worden opnieuw foto-opnames gemaakt en dan begint het proces van het aanbrengen van verflagen. Het resulteert in kleurrijke werken die een zacht, fluweelachtig karakter krijgen. De fotografische beelden die als basis dienen voor de overschilderingen kunnen portretten, naakten, (kunst)historische prenten of landschappelijke voorstellingen zijn.

Het is duidelijk dat Rainer zijn eerdere ervaring gebruikt en exploiteert in dit latere werk.

Er zullen zo’n 80 doeken van Rainer te bewonderen zijn. Om de relatie met het eerdere werk duidelijk te maken zal vroeg werk van Rainer in de tentoonstelling tegenover de latere werken worden getoond. Arnulf Rainer is zelf bij de opening aanwezig.

Expositie over Arnulf Rainer

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.