Kruseman - Kunstbroeders uit de romantiek




Kruseman - Kunstbroeders uit de romantiek

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Deze zomer toont Stedelijk Museum Alkmaar, in samenwerking met Museum Jan Cunen, Oss, een uitgebreid overzicht van de vijf kunstbroeders Kruseman: de neven en achterneven Cornelis, Jan Adam, Fredrik Marinus, Hendrik Dirk en Jan Theodoor Kruseman. Voor het eerst in de geschiedenis zijn circa 60 van hun werken van hoge kwaliteit, vol romantisch sentiment, sfeer en kleur, samengebracht in één tentoonstelling.

Ieder van de kunstenaars zocht en vond zijn eigen artistieke weg: zo liet Cornelis zich inspireren door roemrijke Italiaanse voorgangers, werkte Jan Theodoor graag aan zee en haalde Hendrik Dirk zijn inspiratie uit het Amerikaanse landschap. De werken vormen een samenvatting van de romantische tijdgeest, verpakt in Hollands realisme.

De tentoonstelling Kruseman. Kunstbroeders uit de romantiek leidt de bezoeker langs een keur aan indrukwekkende romantische portretten en andere werken. Een hoogtepunt vormt een staatsieportret van koning Willem II. Daarnaast zijn er idyllische landschappen, Italiaanse volkstaferelen, historische scènes, woeste zeegezichten en etsen van Nederlandse en Amerikaanse landschappen te zien. De vele bruiklenen uit binnen- en buitenland geven samen een verrassend en kenmerkend beeld van de romantiek én van de veelzijdigheid van de leden van de familie Kruseman.

 Bezoek stedelijkmuseumalkmaar.nl

Kruseman - Kunstbroeders uit de romantiek
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.