1

Vorm en Inhoud - De Oude Bakkerij




Vorm en Inhoud - De Oude Bakkerij

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Op Valentijnsdag, 14 februari 2014, is de tentoonstelling 'Vorm en Inhoud' geopend door tv-kok Pierre Wind. Door het breken van een grote speculaaskoek in de VORM van een hart werd de tentoonstelling officieel geopend.

Een tentoonstelling over de diversiteit en schoonheid van de vele vormen uit de bakkerij. Broodpannen, chocolade- en marsepeinvormen, borstplaatmallen en suikerfiguren worden vanuit een andere hoek belicht.

Tentoonstelling Vorm en InhoudDe tentoonstelling Vorm & Inhoud is een overzicht 400 jaar vormen in de bakkerij. Hoewel aanvankelijk slechts voor de elite werd het vooral vanaf de 19e eeuw een ware volkskunst. De suikerbeesten en marsepeinfiguren voor Sinterklaasavond, de Paashazen en kerstkransjes; het zijn overblijfselen van lange tradities. En die blijken een nog veel gevarieerder en rijker geschiedenis te kennen dan vermoed. Van de religieuze 17e eeuwse prenten in suiker, de burgerlijke invloeden uit de 18e eeuw naar het Neo-classicisme pronkstukken en de sprookjesfiguren uit de Romantiek; de link tussen Bakkerskunst en Schilder- en Beeldhouwkunst blijkt minder groot dan gedacht.

Op de tentoonstelling worden de vormen chronologisch en naar eindproduct gepresenteerd als een schatkamer, waarbij oude bakkerskisten als schatkisten opgesteld staan. Tegenover de vormen wordt de geschiedenis en de bereidingswijze van de lekkernijen verteld. Aan de ene kant zijn er daarmee de originele historische vormen te zien terwijl aan de andere kant duidelijk wordt waar bijvoorbeeld de speculaas vandaan komt en hoe de bereiding en geschiedenis daarvan is.

Ook in 2015 is deze tentoonstelling nog te bewonderen.

 Bezoek www.deoudebakkerij.nl

Vorm en Inhoud - De Oude Bakkerij
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.