Take pART




Take pART

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Bij de tentoonstelling ‘Take pART was here’ is het dagelijks leven van een kunstenaar het uitgangspunt. Waar woont en werkt hij of zij? Waar haalt een kunstenaar zijn of haar inspiratie vandaan? Het beeld dat we van een kunstenaar hebben is voor iedereen anders. Vaak hangt er een spannend verhaal omheen. Denk bijvoorbeeld aan Rembrandt. Hij is briljant maar gaat toch failliet. Of Vincent van Gogh die zijn eigen oor afsnijdt. Van dit soort verhalen zijn er genoeg. Graag houden we dit clichébeeld van ‘de kunstenaar’ in stand.
martha
Wij hebben zelf een fictieve kunstenaar bedacht, mARTha is haar naam. We hebben haar bovendien een huis gegeven. Een echt kunstenaarshuis, van de keuken tot het toilet hangt het helemaal vol kunst. In dit huis hangen onze favoriete stukken uit de collectie van het Dordrechts Museum; van Scheffer tot Hans Broek.
Kom zelf de tentoonstelling beleven!
Jongeren delen ervaring project Take pART in Dordrechts Museum
Op woensdag 22 juli geven jongeren van Take pARt in het Dordrechts Museum een rondleiding door de door hen bedachte tentoonstelling Take pART was here: het huis van kunstenares mARTa. Dit huis, met in alle vertrekken door henzelf gekozen kunst uit het depot, geeft een focus op kijken en beleving. De expositie is het resultaat van een uniek project waaraan 14 tot18 jarigen afgelopen jaar intensief hebben gewerkt.
Het project haakt aan bij de wens van het Dordrechts Museum de samenwerking met jongeren aan te gaan, elkaar te inspireren en van elkaar te leren. Veel jongeren staan niet achter de manier waarop kunst in musea wordt gepresenteerd. Musea daarentegen weten vaak niet hoe jongeren naar kunst en tentoonstellingen kijken.
Tijdens het project Take pART lieten deelnemers als partner van het museum zien hoe het anders kan. Achter de schermen ontdekten zij de ins en outs van het museum. Wat komt er kijken bij het maken van een tentoonstelling? Hoe bedenk je een concept en stel je een expositie samen? Hoe informeer je bezoekers, richt je een expositie in en regel je de PR? Kortom, een intensief programma met workshops, gastdocenten en excursies.

 Bezoek www.dordrechtsmuseum.nl

Take pART
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.