It Fjild Yn’ mei Douwe Franke




It Fjild Yn’ mei Douwe Franke

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Afgelopen najaar is een groepje vrijwilligers van Streekmuseum-Volks sterrenwacht Burgum begonnen met de voorbereidingen van een tentoonstelling (6 juni-26 september).

Het is ter gelegenheid van de viering van de 100ste geboortedag van Douwe Franke (8 juli 1915-1 juni 2003). Douwe was de zoon van Jacob Franke, die de eerste beroepsfotograaf van Burgum was. Net als zijn vader hield Douwe zich ook bezig met fotografie. Hij was geïnteresseerd in de natuur. In zijn woonplaats Eernewoude, kon hij wat dat betreft zijn hart ophalen. Van 1948 tot 1979 was hij daar hoofd van de Lagere School. Hij gaf met enthousiasme aanschouwelijk natuuronderwijs en ging er met de leerlingen op uit, bijvoorbeeld met een boot de veengebieden in. In november 1954 maakten enkele leerlingen een drijvend eendenhok. Het werd geplaatst op de vijver bij Eeburght in Bergum.

Op de foto genomen bij het schoolgebouw in Eernewoude staan van links naar rechts:
Tjeerd van Leijen-Henkie de Jong-Dicky Annema-Douwe Kleinhuis-Geert Vaartjes-Jelle
Franke-Folkert de Jong-Marten van der Molen Hij heeft boeken geschreven over planten en dieren en verzorgde een rubriek ‘It Fjild Yn’ in de Leeuwarder Courant, waarin hij over zijn seizoens-waarnemingen in de natuur schreef en voorzag van zijn zelfgemaakte foto’s. Hij was de stuwende kracht achter ‘It Kokelhûs fan Jan en Sjut’ en was medeoprichter van de stichting ‘It Earnewâldster Skûtsje’ . Het leidde ertoe dat hij in 1992 de erepenning van de gemeente in ontvangst mocht nemen.

Op de oorkonde bij de erepenning stond dat Douwe Franke de penning kreeg vanwege zijn ‘grote en algemeen erkende verdienstelijkheid voor de gemeenschap van Tytsjerksteradiel en die voor Earnewâld in het bijzonder en als blijk van waardering en erkentelijkheid voor de wijze waarop hij zich als heemkundige, bioloog en fotograaf verdienstelijk gemaakt heeft’. Wij als medewerkers van het museum willen u vragen of u ons aan attributen, informatie en tips kunt helpen. Hiermee hopen wij een realistisch beeld te scheppen van een zeer veelzijdig mens.

 Bezoek www.observeum.nl

It Fjild Yn’ mei Douwe Franke
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.