Den Haag Prinsjesdag – Vier Dagen Feest 12-15 sept




Den Haag Prinsjesdag – Vier Dagen Feest 12-15 sept

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Van zaterdag 12 t/m dinsdag 15 september is het Vier Dagen Feest in Den Haag rond Prinsjesdag 2015. In de hele stad wordt flink uitgepakt met activiteiten voor een breed publiek van jongeren en ouderen, scholieren, studenten en families, cultuur- en royalty liefhebbers. Onderstaand een kleine greep uit het volledige programma dat u vindt op www.prinsjesdagdenhaag.nl.

PRINSJESDAG COLLEGE TOUR
Onderhoudende minicolleges in Hotel des Indes, het Haags Historisch Museum en de Ridderzaal door kenners over kunst, geschiedenis, politiek, media, mode en muziek. Zo vertelt hoedenontwerpster Marianne Jongkind over haar werk voor Mart Visser, Frank Govers en het Koninklijk Huis, Ferry Mingelen over de geheimen van het Binnenhof, Mei Li Vos over haar werk rond Prinsjesdag en de Miljoenennota, kolonel Bert Wassenaar, de Stalmeester van de Koning, over Prinsjesdagpaarden en kunsthistoricus Benno Hillebrand over koninklijke kunst. De korte colleges van zo’n dertig minuten zijn gratis toegankelijk. Het afsluitende Grote Prinsjesdag College op maandagavond 14 september door Herman Pleij duurt zo’n anderhalf uur en heeft een toegangsprijs van vijftien euro (incl. drankje).

PRINSJESFESTIVAL
De derde editie van het Prinsjesfestival, feest van vrijheid en democratie, presenteert vele activiteiten, onder meer de PrinsjesHatwalk en het Prinsjescabaret. De PrinsjesHatwalk, gepresenteerd door Victoria Koblenko, is een spetterende hoedenshow op het Lange Voorhout met de meest uiteenlopende, fantasierijke hoeden van toonaangevende modeontwerpers. Een professionele jury beloont de mooiste hoed in het publiek met een prijs. Bij het Prinsjescabaret blikken Jan Jaap van der Wal, Lebbis, Peter Pannekoek en André Manuel in Theater Diligentia humoristisch en nietsontziend terug op het afgelopen politieke jaar.

ROYAL SHOPPING MILE & STRAATTHEATER
De winkels in onder meer het Hofkwartier, het Noordeinde, de Haagse Passage en de Denneweg organiseren koninklijke exposities in hun etalages en bieden speciale acties. Zowel grote winkels als V&D en De Bijenkorf als kleinere speciaalzaken en hippe boetieks doen hieraan mee. Straattheater en mobiele acts zorgen voor extra levendigheid. Shoppen en flaneren in de binnenstad wordt rond Prinsjesdag dus extra feestelijk.

NACHT VAN DE DICTATUUR
Zaterdag 12 september kun je vanaf 20 uur op drie locaties op ludieke wijze het tegenovergestelde van democratie ervaren. De Nacht van de Dictatuur is het jaarlijkse evenement waarbij onderdrukking en dictaturen centraal staan. Kom uitzoeken met welke dictator jij het meest gemeen hebt, volg een college dictatoriale muziek van Leo Blokhuis of ervaar met Faiza Oulahsen hoe het is gevangen te zitten in een autoritair regime. Luister naar de ervaringen van Olaf Koens in Rusland en Bettine Vriesekoop in China.

MOZART IN DEN HAAG & OPEN MONUMENTENDAG
Op 10 september is het 250 jaar geleden dat Wolfgang Amadeus Mozart in Den Haag arriveerde. Daarom zijn er op 12 en 13 september talloze concerten in kerken, gebouwen en op straat. Een paar hoogtepunten uit het programma Mozart in Den Haag: de finale van de Amadeus Competition from Classical to Rock, Menno van Delft die een klavecimbel uit 1768 bespeelt en het Prinsjesdagconcert in het Zuiderstrandtheater door het Residentieorkest o.l.v. Jan Willem de Vriend. In het weekend van 12 en 13 september is het ook Open Monumentendag. Veel bijzondere gebouwen zijn dan geopend, zoals de Ridderzaal, de Eerste en Tweede Kamer en de Raad van State. In diverse kerken kunnen bezoekers ervaren hoe het is om zelf een kerkorgel te bespelen en in vele monumenten zijn Mozart-concerten.

KONINKLIJK-MILITAIR CEREMONIEEL & DINSDAG PRINSJESDAG
Van zaterdag tot en met dinsdag kunnen liefhebbers genieten van onder meer een historisch tamboerkorps, een paardenshow van de Koninklijke Marechaussee, een saluutbatterij van de rijdende artillerie, de Gele Rijders, een optreden van de Marinierskapel en ’s maandags de traditionele en populaire oefening Cavalerie Ere-Escorte op het strand van Scheveningen. Voor de rit dinsdag met de Gouden Koets zijn speciale tribunekaarten te koop voor zestien euro, incl. consumptie. De Koninklijke Schouwburg biedt op dinsdag een gevarieerd, gratis toegankelijk kinderprogramma met kindertroonredes, politcoloco, hoedjes maken, prinsjesdagbingo en op de foto op de koningstroon. Voor jong en oud is vanaf 13.15 uur in de grote zaal de Troonrede live te volgen.

 Bezoek www.prinsjesdagdenhaag.nl

Den Haag Prinsjesdag – Vier Dagen Feest 12-15 sept
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.