Kom spinnenkoppen!

Kom spinnenkoppen!

Museum TwentseWelle presenteert: 'Kom spinnenkoppen!' Dat bestaat uit een nieuwe tentoonstelling en een festival. Vanaf zaterdag 15 oktober kom je alles te weten over de draad. Want daar bestaat – echt waar - de hele wereld uit. Wil je weten hoe en daarna snel zelf aan de slag? Kom dan mee spinnenkoppen!

Kom spinnenkoppen gaat over het construeren met draden, van heel vroeger tot nu en verder. Daarbij mag je vooral zelf experimenteren: weven en vlechten, materiaal printen in 3D, maar ook rupsen en vlinders kweken en echte spinnen bekijken. Je kunt hier materialen voelen, maken en meebouwen.
Het gaat over de spin die een web weeft, de zijderups die een draad spint en over hoe een vogel behendig zijn nest in elkaar vlecht. Het gaat over hoe je een draad spint op een spinnenwiel en daarvan vervolgens een weefsel weeft. Je ontdekt dat je van katoen of wol een draad kunt maken, maar ook van groene thee en aardappel. Je ontdekt hoe sterk één draad kan zijn, hoe sterk heel veel van die draden bij elkaar zijn én hoe – door heel veel draden te weven – prachtige, ruimtelijke vormen ontstaan.

Je ontdekt de Twentse geschiedenis, die gaat van thuis spinnen en weven tot de machine en tot de 3D-printer en de materialen van de toekomst. Je leert om net zoals de jagers en verzamelaars van vroeger gevlochten fuiken en rieten manden te maken, hoe dezelfde technieken nu bij de meest hightech weefsels worden gebruikt en hoe modeontwerpers met die technieken de meest prachtige ontwerpen maken. Maar ook zie je dat Twente vroeger dé plek was waar op grote schaal werd geweven – de textielindustrie vierde hoogtij.

Tentoonstelling
De prachtige collecties van TwentseWelle zijn de basis van de tentoonstellingen. Ze vertellen verhalen over de oorsprong van onze cultuur en onze opvattingen. De collecties zijn een inspiratiebron. Ze brengen de geschiedenis tot leven, leggen verbanden met het heden en bieden houvast bij het ‘maken van de toekomst’.

De collectie van TwentseWelle bestaat uit objecten van vroeger, maar ook uit levende organismen. In Kom spinnenkoppen! zijn levende rupsen en spinnen te bewonderen. Wanneer je durft, mag je ze zelfs aanraken! Ook groeien gewassen zoals katoen, brandnetel en vlas in het museum.
Maar dat niet alleen; tussen de historische collecties van TwentseWelle en de levende organismen zijn hedendaagse objecten en installaties te zien. Zo worden de gevlochten bamboe objecten van Maria Blaisse getoond, is het wetenschappelijk kunstproject Fungal Futures ( over het groeien van draderige vezels en schimmels) te zien, laat Tomás Saraceno je zien én horen hoe spinnen hun web weven en toont Bart Hess zijn Metal Fur.

Een festival
Elke dag is het groot feest in het museum met een doe-festival dat helemaal in het teken staat van spinsels, vezels, pezen en andere draden. Iedere dag is iedereen welkom in ‘de fabriek’ om mee te doen aan de activiteiten die alles te maken hebben met construeren met draad. Hier vind je grote werktafels, echte machines, materialen, een 3D-printer, soldeerapparaten… Je kunt meedoen met allerlei activiteiten, maar ook kun je lekker zelf aan de slag.

Kom spinnenkoppen!

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.