1

100 jaar Nieuwe Haagse School




100 jaar Nieuwe Haagse School

» Let op: deze activiteit is voorbij «

In 2018 is het 100 jaar geleden dat de architectuur van de Nieuwe Haagse School zich manifesteerde. In het jubileumjaar is er extra aandacht voor de grote reeks iconische gebouwen en monumentale stadsbeelden van hoge kwaliteit in deze karakteristieke stijl.

Elementen uit de architectuur van De Stijl, Frank Lloyd Wright en H.P. Berlage kwamen in de stroming bij elkaar. De strakke lijnen en geometrische volumes van de Nieuwe Haagse School vormden, meer dan de Amsterdamse School, de aanzet van de moderne architectuur.

De architectuurstijl uit het interbellum van de 20e eeuw is te vinden in wijken als Benoordenhout, Marlot, Laak, Rustenburg-Oostbroek, Bomenbuurt, Vruchtenbuurt, Bloemenbuurt en Bezuidenhout-oost.

EXCURSIES, TENTOONSTELLING EN PUBLICATIES
In het jubileumjaar kun je de bijzonderheden van de Nieuwe Haagse School leren kennen door deelname aan verschillende excursies, debatten en lezingen en de tentoonstelling in het Atrium Den Haag te bezoeken van 29 mei t/m 22 juni. En op 2 juni verschijnt de publicatie ‘100 jaar Nieuwe Haagse School – De toekomst van het verleden’ van architectuurhistoricus en Nieuwe Haagse School expert Marcel Teunissen.

TENTOONSTELLING
In deze tentoonstelling ontdekt de bezoeker de meest bijzondere projecten en de algemene stijlkenmerken van de Nieuwe Haagse School.
Om de stadsuitbreiding die in Den Haag plaatsvond tussen de beide wereldoorlogen in goede banen te leiden, werden door de in 1918 opgerichte Dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting gedetailleerde schetsplannen en gevelschema’s opgesteld. Deze schema’s waren een leidraad voor architecten bij de uiteindelijke architectonische vormgeving.


De tentoonstelling is opgebouwd rond vier thema’s:
- Monumentale stadsbeelden en gemeentelijke regie
- Bakens in de stad
- Bijzondere woonvormen
- Architectonische vormgeving
De invloed van deze ontwikkelingen in het interbellum op de recente en huidige vormgeving van de stad komt ook in de tentoonstelling aan bod. In interviews vertellen hedendaagse architecten zoals Jeroen Geurst (Geurst & Schulze architecten), Joris Wijsmuller (wethouder stedelijke ontwikkeling en wonen) en Erik Pasveer (hoofd Stedenbouw & Planologie gemeente Den Haag) over wat deze architectuurstijl in 2018 voor hen en de stad betekent.


Zowel woningbouw als bijzondere gebouwen zoals kerken en scholen komen aan bod. Met aandacht voor de rol van de eerste directeur F Bakker Schut en zijn adviseurs en opvolgers, Berlage, Suyver, Dudok en Van der Sluijs

ANKERPUNTEN IN 2018
Centraal staat de betekenis van de Nieuwe Haagse School voor de huidige stad en haar opgaven voor de toekomst, zoals verduurzaming en verdichting. De innovatieve woonhotels en de manier waarop de gemeente zorgde voor een harmonieus samenhangend stadsbeeld, zijn een inspiratiebron voor de huidige ontwikkeling van Den Haag.
www.nieuwehaagseschool.nl

 Bezoek www.atriumcityhall.nl

100 jaar Nieuwe Haagse School
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.