Tentoonstelling Help, de Keizer komt!

Tentoonstelling Help, de Keizer komt!

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat op 11 november 1918 de wapenstilstand werd gesloten waarmee de Eerste Wereldoorlog eindigde. Op diezelfde dag arriveerde de gevluchte Wilhelm op Kasteel Amerongen. Op verzoek van de Nederlandse regering gaf Graaf van Aldenburg Bentinck hem onderdak. Aanvankelijk zou Wilhelm drie dagen blijven, maar uiteindelijk bleef hij 18 maanden. In 2018 staat Kasteel Amerongen uitvoerig stil bij deze historische periode. Help, de keizer komt! neemt vanaf 3 juni 2018 de bezoeker mee naar de roerige periode rond het verblijf van de Duitse keizer Wilhelm II.

Bewoners van Kasteel Amerongen
Het dagelijks leven op Kasteel Amerongen werd in hoge mate bepaald door de aanwezigheid van de keizer. Na zijn aankomst werd het Kasteelterrein hermetisch afgesloten van de buitenwereld. De aanwezige pers, de pogingen tot ontvoering en de vele dreigbrieven veroorzaakten veel spanning binnen de kasteelmuren. De bewoners worden zo onverwacht betrokken bij de nasleep van de Eerste Wereldoorlog. Help, de keizer komt! vertelt deze belangrijke historische episode daarom vanuit het oogpunt van de bewoners. Hoe hebben zij deze hectische periode ervaren? Hoe gingen zij om met deze gast? En hoe gedroeg de keizer zich?

Einde keizerrijk
De aanwezigheid van de keizer had ook grote gevolgen voor Nederland. De overheid had zijn handen vol aan het in goede banen leiden van een overvloed van reacties uit binnen- en buitenland. Kasteel Amerongen was daarom even het middelpunt van Europa, misschien wel van de wereld. Het verblijf van de keizer is in meerdere opzichten een historisch moment voor Europa. De keizer tekende op 28 november 1918 zijn troonsafstand op het kasteel. Daarmee kwam een einde aan het Duitse keizerrijk en de zogenoemde Hohenzollern-dynastie. De kleine wereld van alledaagse besognes en de grote wereld van de internationale politiek komen op een verrassende wijze op Kasteel Amerongen samen.

Een keizerlijk logeerbed
Deze zomer zijn de rijk versierde vertrekken in het kasteel weer ingericht als toentertijd. In de keukens staan de vele gerechten klaar voor het diner met de keizer en zijn staf. Het nog niet eerder vertoonde keizerlijk servies schittert weer in de eetkamer. En het eeuwenoude hemelbed waar de keizer in heeft geslapen is weer opgetuigd. De gepresenteerde menukaarten, brieven, historische documenten, kranten en foto’s geven een inkijkje in het dagelijks leven. Niet alleen in het kasteel maar ook in de tuin zullen de sporen van het verblijf van keizer zichtbaar zijn. Help, de keizer komt! brengt dit jaar de turbulente maanden op Kasteel Amerongen weer onder de aandacht.

Praktische informatie

Themarondleiding: Help, de Keizer komt!
Data: 3 juni tot en met 2 december 2018
Openingstijden: april t/m oktober, dinsdag t/m zondag van 11.00u tot 17.00u (rondleidingen om 12.00u, 13.00u, 14.00u, 15.00u en 16.00u). November t/m maart, donderdag t/m zondag van 11.30u tot 16.00u (rondleidingen om 12.00u, 13.00u, 14.00u en 15.00u).
Entree: normale toegangstarief is van kracht. Museumkaart is geldig.
Toegankelijkheid en bereikbaarheid: Kasteel Amerongen is bereikbaar met Bus 50 (Wageningen - Utrecht). Uitstappen bij halte 'Amerongen Dorp', waarna 10 minuten lopen naar het kasteel. Er is parkeergelegenheid bij het kasteel voor zowel auto's als fietsen. Het kasteel is helaas niet toegankelijk voor mindervaliden.

Tentoonstelling Help, de Keizer komt!

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.