1

Sluisbuurt Studies




Sluisbuurt Studies

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Verken de mogelijkheden voor de Sluisbuurt dit najaar bij Architectuurcentrum Amsterdam! Amsterdam is populair. Door de snelle groei en de bouwstagnatie ten tijde van de crisis is een groot tekort aan woningen ontstaan. Om dit op te lossen worden locaties binnen de gemeentegrenzen, in hogere dichtheid ontwikkeld. Eind 2016 zijn alle ogen op het concept voor de Sluisbuurt gericht, een nieuwe woonwijk op de kop van Zeeburgereiland voor 5500 woningen. Een voor Amsterdam nieuwe stedenbouwkundig stijl wordt geïntroduceerd, met gedifferentieerde hoogbouw.

Gemengde wijk
Het ontwerp doet een felle discussie oplaaien over hoogbouw en verschillende manieren om dichtheid te realiseren. Krantenartikelen, opiniestukken en debatten volgen elkaar in rap tempo op. Na een traject van maatschappelijke consultatie maakt de gemeenteraad in het najaar van 2017 de plannen definitief en is de maximale bouwhoogte van de 25 torens verlaagd (met hoogtes tussen 30 en 125 meter, waarvan één maximaal 125 meter hoog). De Sluisbuurt wordt een gemengde wijk, met een hogeschool, werkruimtes, winkels, water en groen. De autoluwe woonwijk maakt ruimte voor de fiets. Laagbouw markeert het straatbeeld. De 25 torens en het gemengde programma op straatniveau geven de buurt een hoogstedelijk karakter.

Kwaliteit van de laagbouw
In de Sluisbuurt Studies blikken we vooruit en nemen we de mogelijke invullingen van de nieuwe woonwijk onder de loep. Hoogbouw heeft veel aandacht gekregen, maar een prettige wijk is in grote mate afhankelijk van een aangename straatbeleving. De vraag is nu hoe creëer je dat. Wat wordt de kwaliteit van de laagbouw?

 Bezoek www.arcam.nl

Sluisbuurt Studies
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.