Basquiat: The Artist and His New York Scene

Basquiat: The Artist and His New York Scene

Basquiat: The Artist and His New York Scene vertelt het verhaal van de jonge Jean-Michel Basquiat (1960-1988). Het toont zijn ontwikkeling in de vroege jaren ’80 in New York van graffitischrijver tot schilder van wereldfaam. De tentoonstelling volgt Basquiat in verschillende fases van zijn jonge leven en toont ook zijn omgeving en de werken van New Yorkse tijdgenoten.

Het verhaal begint rond 1977. Basquiat en zijn vriend, kunstenaar Al Diaz, bewegen zich als graffitischrijvers door de New Yorkse wijken East Village en SoHo. Hun muurteksten, ondertekend met SAMO© vallen op. Het zijn raadselachtige en geestige uitspraken over de samenleving.

In 1979 en 1980 deelt Basquiat een appartement met zijn toenmalige vriendin Alexis Adler in de East Village van New York. Zijn drang om zich uit te drukken breidt zich uit van de straat naar het interieur van hun appartement. De muren en zelfs de deuren, radiator, tv en koelkast zijn het doelwit van zijn artistieke expressie. Dit deel van de tentoonstelling omvat de presentatie Basquiat Before Basquiat: East 12th Street, 1979–1980, samengesteld door het Museum of Contemporary Art Denver.

In 1980 vindt The Times Square Show plaats in een leegstaand bordeel op Times Square, destijds een beruchte buurt in New York. Dit betekent de doorbraak van Basquiat. Hij legt zich toe op het schilderen op canvas en breekt internationaal door. De expositie eindigt met enkele van zijn topstukken.

Basquiat: The Artist and His New York Scene

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.