Tot en met 12 april is in het Atrium Den Haag de tentoonstelling OUTSIDER ART kosmische ontmoetingen te zien met werken van Paul Dekker en een selectie werken geïnspireerd op het werk van Paul Dekker uit de ateliers van Anders Bekeken van Reakt. De tentoonstelling vindt plaats in het kader van De Week van de Psychiatrie.

Paul Dekker (1952-2014)
Paul Dekker werkte als kunstenaar bij Anders Bekeken, het kunstproject van Reakt. Paul Dekker was niet alleen een kunstenaar, maar had ook last van psychische problemen. Hiervoor kreeg hij behandeling en begeleiding bij Parnassia. Dat was goed en nodig, maar zijn mooie momenten lagen vooral in het maken van kunst.
Paul Dekker maakte kleurrijke schilderijen die verwijzen naar spiritualiteit en materie. De Paul Dekker Foundation die na zijn overlijden is opgericht, vraagt aandacht voor het werk van kunstenaars met psychische problemen.

Kunstenaars van Anders Bekeken
De kunstenaars van Anders Bekeken zijn uitgenodigd zich te laten inspireren door het werk van Paul Dekker en het resultaat is te zien in deze tentoonstelling.
De kunstwerken ontroeren of beangstigen, vertederen of verontrusten – maar weten altijd de toeschouwer te raken. De tentoonstelling laat uiteenlopend werk zien, in verschillende technieken: olieverf, aquarel of acrylverf.

Wat ze met elkaar gemeen hebben: ze zijn allemaal onderdeel van Outsider Art, een kunststroming van mensen die vaak niet zijn opgeleid tot kunstenaar. Sommige kunstenaars vinden inspiratie in zichzelf en laten in kunstwerken hun verbeelding, dromen en gevoelens zien. Anderen observeren de buitenwereld en werken vanuit ervaringen, waarnemingen en de omgeving. Ze ontplooien hun creativiteit in ieder geval buiten de kaders en het zicht van het reguliere kunstcircuit.

De Week van de Psychiatrie
De officiële opening van de tentoonstelling, maandag 25 maart om 17.00 uur, valt samen met de start van de Week van de Psychiatrie. De Week van de Psychiatrie is opgedragen aan alle mensen (met of zonder psychiatrische achtergrond) die zich hebben ingezet voor verbetering van positie en het leven van mensen met psychische en psychiatrische problematiek.

Reakt
Anders Bekeken valt onder Reakt. Reakt helpt mensen met psychische problemen of een verslavingsachtergrond en maakt deel uit van Parnassia Groep.

De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door: Reakt, Anders Bekeken, Paul Dekker Foundation.