Tijdens de ‘Dag van het kasteel’, op 2e Pinksterdag (maandag 10 juni 2019), organiseert Museum Huis Doorn een exclusieve special tour door het gerestaureerde poortgebouw onder de titel ‘Grensverhalen’. Het poortgebouw van Huis Doorn, normaal niet geopend voor het publiek, markeerde niet alleen de grens tussen het landgoed van de laatste Duitse keizer in ballingschap en het dorp Doorn. Het was tevens de plaats waar culturen op verschillende manieren samenkwamen. Hier was het domein gevestigd van de Duitse ‘Herren von Dienst’, de hofmaarschalk en de adjudanten die Wilhelm ook tijdens zijn ballingschap bleven dienen. Het gebouw was het zakelijke centrum van het ex-keizerlijke huishouden. Hier werd de financiële administratie, personeelszaken en correspondentie afgehandeld. Er waren appartementen gevestigd voor o.a. de hofmaarschalk en het hoofd van de huishouding. Het historisch interieur dat bij de restauratie in 2017 voor een groot deel in ere is hersteld getuigt van het administratieve en bestuurlijke reilen en zeilen in dit ballingsoord.
Soms was het poortgebouw ook het toneel van bijzondere gebeurtenissen. Hier vond bijvoorbeeld het huwelijk plaats tussen Wilhelm II en zijn tweede vrouw, Hermine Reuss ältere Linie. Tijdens die dag in 1922 zag het voor het poortgebouw zwart van bijeengestroomde pers. Heel Europa volgde de ontwikkelingen in Doorn op de voet en over die speciale dag van de gevallen keizer valt dan ook voldoende te vertellen!

Er is ook een Kinderspeurtocht verkrijgbaar ‘Het geheim van de keizer’, deze duurt ca 1 uur. Kosten € 3,50 per kind inclusief een prijsje voor de slimmeriken die het geheim ontrafelen.

Grensverhalen Museum Huis Doorn

Marketing Huis Doorn - Theo Scholten