Vorig jaar kon Anloo voor het eerst in tachtig jaar weer genieten van toneel in het openluchttheatertje. Dat was en groot succes en natuurlijk is er ook dit seizoen een mooie toneelavond in het Speulkoel-programma opgenomen.

U ziet een verrassende afwisseling van eenakters en korte sketches, verzorgd door vier verschillende toneelgezelschappen, uit Drenthe maar ook een groep uit het Duitse Laar – u zult merken dat hun plattdüütsch prima te volgen is.

◾Anne Doornbos heeft vele malen met Herma Stroetinga Allent an taofel gespeeld, een Drentse versie van het komische toneelstuk ‘Dinner for one’. Hij heeft voor Herma een vervanger gevonden om hij deze eenakter ook in Anloo te kunnen spelen. De oudere generatie zal ‘Dinner for one’ vast wel kennen. Een stokoude juffer Sofie viert haar verjaardag en heeft daar haar vaste vrienden voor uitgenodigd. Helaas zijn deze allemaal al overleden, maar haar trouwe butler James zorgt ervoor dat zij dit niet merkt.

◾Rederijkerskamer Borger speelt Zwaore dobber, waarmee zij de finale bereikten van het Drentse eenakterfestival 2019. Er is een viswedstrijd gaande. Herman Middelbos wil per se winnen, maar een bekende dorpsgenoot die tegenwoordig boeddhist is gaat ook meedoen en heeft zo zijn eigen benadering. Juffrouw Willy van de organisatie probeert het allemaal te regelen.

◾Toneelvereniging Amicitia uit Gasteren speelt Nee Koko! We weten alleen dat het handelt over een stukgelopen relatie, maar durven er wel op te vertrouwen dat u niet met zwaarmoedige psychotherapeutische verhandeling zult worden verveeld…

◾De Möllenspöllers uit Laar in Duitsland spelen verschillende sketches in het Plattdüütsch. Zij waren ook vorig jaar van de partij, en zorgden voor veel vrolijkheid met stukjes als ‘Appelkoke’ en ‘Bezöök bij ’n Dokter’.

U leest er meer over op http://www.rondommagnus.nl/evenementen/eenakters-en-sketches/