Open Monumentendag 15 sep

D kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt!

Elk tweede weekend van september openen vele monumenten hun deuren. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt en deel te nemen aan de activiteiten die georganiseerd worden. ‘Plekken van plezier’ is het thema van Open Monumentendag 2019. Ook Geldersch Landschap & Kasteelen stelt weer een aantal van haar bezittingen open die normaalgesproken voor het publiek gesloten zijn.  Je  bent van harte welkom om te zien hoe mensen zich in de loop der eeuwen vermaakt hebben. Want ontspanning, plezier en vrije tijd is van alle tijden. Op zaterdag 14 september zijn er ook monumenten open.

Veluwe

IJkbasis in de Loenermark

Vrijwilligers van het Kadaster geven van 11:00 tot 16:00 uur uitleg over de IJkbasis in de Loenermark. Dit bijzondere object is een rijksmonumenten en werd onlangs gerestaureerd. Vanwege de grote geologische stabiliteit van de Loenermark is in 1954 een ijkbasis aangelegd op de Zilvense Heide. Deze had een lengte van exact 576,09226 meter en hier werden de instrumenten van de landmeters van het Kadaster geijkt. Men ging er toen vanuit dat deze ijkbasis 150 jaar gebruikt zou worden, maar eind jaren negentig van de vorige eeuw werd het nut van deze ijkbasis achterhaald. Vanaf dat moment was het namelijk mogelijk om landmeting met behulp van satellieten (vergelijkbaar met het huidige GPS-systeem) uit te voeren. Bezoek van de ijsbasis is mogelijk op eigen gelegenheid of onder leiding van de boswachter.

Met de boswachter mee
Vanaf de parkeerplaats nabij de schaapskooi start om 10.30 en 14.00 uur een excursie met de boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen. Duur: 2,5 -3 uur. De wandeling gaat via bos en heidevelden naar de ijkbasis en weer terug. Onderweg vertelt hij over de geschiedenis van de Loenermark en andere wetenswaardigheden. Deelname is gratis. Niet geschikt voor mindervaliden en/ (kleine) kinderen.

Bereikbaarheid
Per auto: A50 Arnhem-Zwolle, afslag Loenen (Gelderland). In Loenen meteen na restaurant de Loenermark rechtsaf (Droefakkers). De Droefakkers ca. 3 km afrijden tot de parkeerplaats bij de schaapskooi van de Loenermark. Vanaf deze locatie kun je op eigen gelegenheid te voet of per fiets naar de ijkbasis (afstand 3 km). Op de parkeerplaats liggen flyers met de route naar de ijkbasis. Tevens is er bewegwijzering vanaf de parkeerplaats naar de IJkbasis.  Aanvullend staan er wegwijzerbordjes vanaf de parkeerplaats naar de ijkbasis.

Openbaar vervoer: bus Arnhem-Apeldoorn, uitstappen halte CR De Loenermark en 3 km de Droefakkers aflopen. Voor meer informatie over buslijnen, aankomst en vertrektijden zie www.9292ov.nl of bel 0900-9292.

Huis Schouwenburg, ’t Harde

Huis Schouwenburg is gratis opengesteld voor publiek, van 12.00-17.00 uur. Je kunt een deel van het huis en de tuin bezichtigen. Dit is bijzonder, want het huis is particulier bewoond en slechts incidenteel open voor bezichtiging. Delen van het huis dateren uit de zeventiende eeuw,  maar het is in de loop der tijd vele malen verbouwd en gerestaureerd. In de zaal zal het een en ander te zien zijn over de bouw- en bewoningsgeschiedenis. Adres: Schouwenburg 2 8084PE ’t Harde.

Rivierengebied

Landgoed Waardenburg en Neerijnen, Waardenburg

Het Stroomhuis en de kasteeltuin van Neerijnen zijn van 11.00 tot 17.00 uur geopend voor publiek. Parkeren: In het dorp Neerijnen is parkeergelegenheid bij het Stroomhuis, Van Pallandtweg 1. U kunt al wandelend langs deze locaties. Ook kan er geparkeerd worden bij Huis Neerijnen.

Stroomhuis
Het Stroomhuis is een schakelstation van de PGEM daterend uit 1951. Een vrijwilliger van het Stroomhuis geeft uitleg over de accu’s, transformators, de telecomruimte en andere onderdelen die in het gebouw aanwezig waren. Geniet van een hapje en een drankje in de Uit-spanning. Of bezoek om 15:00 uur het zondagmiddagconcert in de voormalige toestellenzaal (reserveren concertkaartjes verplicht via stroomhuisneerijnen.nl).

Hernen-Leur-Batenburg, Land van Maas en Waal

De ruïne Batenburg, kasteel Hernen en Bakhuis Leur zijn van 11.00 - 17.00 uur te bezichtigen. De Hernense molen is geopend van 12.00 tot 16:00 uur. Deze bijzondere gebouwen in het Land van Maas en Waal liggen op steenworp afstand van elkaar, dus het combineren van de diverse locaties is prima te doen. 

Let op: Kasteel Hernen is niet gratis open, maar met korting te bezoeken. Entree: € 6,00 i.p.v. € 7,50 en kinderen 4 t/m 12 jaar € 2,40 i.p.v. € 4,50. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen en Museumkaarthouders hebben gratis toegang tot kasteel Hernen. Alle andere locaties zijn gratis te bezichtigen.

Kasteel Hernen
Kasteel Hernen behoort tot de belangrijkste voorbeelden van verdedigbare huizen in ons land. In het interieur zijn de middeleeuwen nog indringend aanwezig met de voor Nederland unieke overdekte weergangen. Omdat het sinds de 17de eeuw nauwelijks bewoond is geweest, heeft het kasteel nog een sterk oorspronkelijk karakter. Adres: Dorpsstraat 40 te Hernen.

Ruïne Batenburg
De geschiedenis van deze ruïne gaat terug naar de 12de eeuw, toen op een kunstmatige heuvel een toren werd gebouwd. In de loop der eeuwen werd deze uitgebreid tot een omvangrijk kasteel. Het ging echter verloren door brand 1794 en is nooit herbouwd. Adres: Molendijk 11 te Batenburg.

Bakhuis Leur
Lekkernijen gebakken worden in de historische takkenbosoven uit 1840. Je kunt zien hoe het oude bakkersambacht wordt uitgeoefend en het verhaal horen van Bakhuis Leur. De oven wordt tot ca 11:00uur gestookt en om half twaalf wordt het vuur uit de oven gehaald zodat om twaalf uur de eerste broodjes gebakken worden. Je bent van harte welkom voor koffie, thee en zelf gebakken koekjes, brood en banket. Adres: Van Balverenlaan 1b in Leur.

Hernense molen
De Hernense molen is een beltkorenmolen. De term "belt" komt van de aarden wal die als een soort berg of "belt" na het bouwen tegen de molen gestort is om bij de wieken te kunnen komen. Andere type molens hebben hiervoor een stelling rondom de molen (stellingmolen). De molenaar is aanwezig om de bezoekers te woord te staan en toelichting te geven. Afhankelijk van het weer zal ook het malen gedemonstreerd worden. Adres: De molen ligt aan de zuidoost kant van het Hernense Bos, aan de Molenhoek te Hernen.

De zeven opengestelde kastelen zijn met korting te bezoeken. Meer informatie over de kastelen op https://www.glk.nl/landschappen-kastelen/kastelen/.

Open Monumentendag 15 sep

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.