Magdaléna Ševčík and Majak's Deafblind Artists

Magdaléna Ševčík and Majak's Deafblind Artists

Oost-Europese kunstenaars hebben een lange weg afgelegd tegen autoritarisme op zoek naar individuele en nationale artistieke vrijheid. Maar midden in de internationale integratie komt een nieuwe uitdaging voor opkomende kunstenaars: hoe ze hun culturele authenticiteit kunnen tonen terwijl ze een beroep doen op de wereldmarkt.

Bij Victory Art geven we de stem aan getalenteerde kunstenaars uit Oost- en Midden-Europa; een platform om het unieke perspectief te laten zien dat de wereld nog niet heeft kunnen ontdekken. We trappen Art Rotterdam af met twee heel verschillende maar even aantrekkelijke artiesten: Magdaléna Šefčík en The Deafblind Artists of Maják

Intuïtieve kunst: The Deafblind Artists of Maják

Toen Maják, een doofblinde residentie in Slowakije, zijn inwoners voor het eerst liet kennismaken met kunst, verwachtten ze niet volledig wat de impact ervan zou zijn. Snel vooruit 15 jaar en hun bewoners zijn meesters in het communiceren van hun geluk, pijn en frustraties via canvas, op de meest ontzagwekkende manier. De uiteindelijke kunstwerken verheffen niet alleen hun makers, maar iedereen die de kans heeft om ze te zien. Dus wees getuige van hen met ons!

Opzettelijke kunst: Magdaléna Ševčík

Magdaléna Ševčík's is een koppige experimentator en een harde werker. Het grootste deel van mijn leven werk ik in mijn atelier: haar gelukkige plek, bedekt met verf en gebruikte tape. Soms vergeet ze zelfs te eten. Hoe dan ook, het is een levensstijl die ze met open armen omarmt. Terwijl ze haar kunstreis begon met het grootste deel van haar inspiratie uit de natuur, ontwikkelde het zich later tot een fascinatie voor architectuur. Uiteindelijk vond ze haar huidige stijl - symbolische kleuren in contrast met deze geometrische elementen.

Haar nieuwste kunstwerken kunnen als onconventioneel en weloverwogen worden beschouwd, in tegenstelling tot haar eerdere benadering, die meer leunt op het thema van de Oost- en Midden-Europese winter. In plaats van haar kenmerkende continue zwarte lijn en het gebruik van warme kleuren, gebruiken haar nieuwste werken koude kleuren blauw, zoals blauw en indigo getint met een beetje cyaan, samen met gedeeltelijke vulling van sneeuwwitte, zwarte en storende witte lijn vergelijkbaar met de neurale paden.

Magdaléna Ševčík and Majak's Deafblind Artists

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.