Leiden 400 - Mayflower

Leiden 400 - Mayflower

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat de Mayflower naar Amerika voer, met aan boord de Pilgrims. Zij worden gezien als de grondleggers van de Verenigde Staten en hebben vandaag de dag circa 25 miljoen Amerikaanse afstammelingen (onder wie negen presidenten, inclusief Barack Obama). Voordat deze groep Engelse separatisten die overtocht maakten en in 1620 Plymouth Colony stichtten, leefden en werkten zij tussen 1609 en 1620 in Leiden, vrij van geloofsvervolging door de Engelse kroon.

Vierhonderd jaar na deze reis organiseren Amerika, Engeland, de Native Nations en Nederland gezamenlijk een internationale, inclusieve herdenking. Niet alleen het verhaal van de Pilgrims, maar ook de culturen en plaatsen waarmee zij in aanraking kwamen worden belicht.

Deze ‘four-nation commemoration’ is voor Leiden een unieke herdenking, omdat het onze lokale Leidse geschiedenis verbindt aan een wereldberoemd verhaal.
Het verhaal van Leiden is relatief onbekend buiten onze stad. Door middel van culturele, academische en educatieve programma’s brengen we daar verandering in. De Pilgrims vertrokken als kolonisten, maar arriveerden als vluchteling: wat zegt dat over Leiden begin 17e eeuw, wat was de context waarin zij hier verbleven (Universiteit, Arminius, Lakenindustrie, Rembrandt, etc.) en hoe heeft Leiden deze groep en daarmee de ontstaansgeschiedenis van de VS beïnvloed?

Leiden 400 - Mayflower

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.