1

Expositie 400 jaar Hugo de Groot


-advertentiepositie-



Expositie 400 jaar Hugo de Groot

» Let op: deze activiteit is voorbij «

In 2021 is het 400 jaar geleden dat Hugo de Groot (1585-1645) ontsnapte uit Loevestein. Deze ontsnapping in een boekenkist is de meest spectaculaire uit de Nederlandse geschiedenis. Hugo de Groot groeide uit tot een historisch popicoon en zijn ontsnapping werd vele malen verbeeld. Veel minder bekend maar van veel groter belang is het gedachtegoed dat hij naliet. Zijn ideeën over vrede, vrijheid en recht veranderden de wereld.

Expositie 400 jaar Hugo de Groot.
Kruip niet alleen in de boekenkist, maar ook in het hoofd van Hugo de Groot. In voormalige staatsgevangenis Loevestein ontdek je hoe de ontsnapping op oneindig veel manieren verbeeld is in film, fotografie en beeldende kunst. Ook kun je zelf een kijkje nemen in een boekenkist. En als muren konden praten? Wat zouden ze dan vertellen over Hugo de Groot en zijn levensloop. Dat ontdek je in de voormalige cel, dé kamer waar Hugo de Groot gevangen zat.

Als klapstuk wandel je letterlijk door een universum van gedachten en wordt de koppeling naar de actualiteit gemaakt. Bekijk hoe experts als astronaut André Kuipers, theoloog des vaderlands Almatine Leene en Tessa Beeloo, coördinator humanitair oorlogsrecht Rode Kruis actuele kwesties vanuit Hugo’s gedachtegoed belichten, zoals: Van wie is mars? Bestaat er een rechtvaardige oorlog? Hier ontdek je ook wat discoballen en het gedachtegoed van Hugo met elkaar te maken hebben.

 Bezoek www.slotloevestein.nl

Expositie 400 jaar Hugo de Groot
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.