1

100 jaar voetbalpassie bij Zwartemeer




100 jaar voetbalpassie bij Zwartemeer

» Let op: deze activiteit is voorbij «

In 100 jaar Drentse voetbalhistorie is er één club die zeker niet onvermeld mag blijven: Voetbalvereniging Zwartemeer. De club werd in 1921 in het dorp Zwartemeer opgericht, toen nog onder de naam De Vrienden Trouw. Het was een tijd dat men nog op het hoogveen voetbalde.

Het was in de jaren '50 dat VV Zwartemeer goede prestaties neerzette. Wat heet, ze sleepten achtereenvolgens drie kampioenstitels in de wacht. Toen het betaald voetbal door de KNVB werd ingevoerd, had de club hier dan ook wel oren naar. In 1955 maakten ze de overstap. Dat bleek nog niet zo eenvoudig.

In de jaren '60 raakte VV Zwartemeer op dreef, ze streden mee in de bovenste regionen van de Tweede Divisie. In 1966 werden ze beloond met een promotie naar de Eerste Divisie. Hierop ondergingen ze een naamsverandering naar Sportclub Drente. Na één seizoen vertrokken ze alweer uit de Eerste Divisie en ook daarna bleef het bergafwaarts gaan met de club. In 1971 vertrok de club noodgedwongen uit het betaald voetbal.

Terugkijkend op deze periode, heeft deze kleine voetbalclub het nog ver geschopt. In Zwartemeer en omstreken praten ze er nog steeds over. Bovendien, zou je kunnen stellen dat zij de weg voor die andere voetbalclub uit de regio hebben voorbereid. We hebben het dan over FC Emmen, dat na een lange weg te hebben afgelegd in 2018 promoveerde naar de Eredivisie. Kortom, de tentoonstelling in een notendop samengevat.

 Bezoek collectie-brands.nl

100 jaar voetbalpassie bij Zwartemeer
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.