1

Expeditie naar vogeleiland Griend




Expeditie naar vogeleiland Griend

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Breng een exclusief bezoek aan vogeleiland Griend! Tussen Vlieland en Terschelling ligt vogeleiland Griend. In het voorjaar worden er d Breng een exclusief bezoek aan vogeleiland Griend! Tussen Vlieland en Terschelling ligt vogeleiland Griend. In het voorjaar worden er duizenden sterns en meeuwen geboren, zelfs de lepelaar heeft er tegenwoordig een kolonie. In het najaar is het een belangrijke tussenstop voor talloze trekvogels en in de winter worden er grijze zeehonden geboren. Griend is een beschermd natuurgebied die alleen onder begeleiding van de boswachter van Natuurmonumenten te bezoeken is. Op 1 oktober neemt de boswachter je graag mee op expeditie naar Griend, dit is je kans om het eiland te bezoeken!. Tijdens deze dagtocht vaar je van Harlingen naar Griend. Onderweg luister je naar de presentatie van de boswachter of spot je vogels of het dek van de boot. Tijdens de tocht is er grote kans om zeehonden en allerlei soorten wadvogels te zien. Met de boot komen we zo dicht mogelijk bij het eiland maar moeten nog een stuk door het water van de Waddenzee en het wad op lopen om het eiland te bereiken. Nadat je naar het strand bent gewaad gaan we Griend verkennen. Je bezoekt het huisje van onze vogelwacht en wandelt vervolgens heel het eiland over met de boswachter. Tijdens deze wandeling houden we ook een schoonmaakactie en ontdoen we Griend van aangespoeld plastic en andere vuil die niet op deze prachtige plek thuishoren. 

Voor wie is deze dag geschikt?

We gaan met maximaal 100 deelnemers naar het eiland. Houd er rekening mee dat je over een goede conditie moet beschikken! Om het eiland te bereiken moet je van en naar de boot  door het water van de Waddenzee en over het wad lopen (in totaal zo'n 1.5km). Het water kan hierbij tot halverwege je bovenbenen komen dus neem zwemkleding mee of een waadpak. Deze tocht is daarom alleen geschikt voor mensen vanaf 16 jaar met een goede conditie.

Programma

08:00 Inschepen op de ‘Regina Andrea’ in de Nieuwe Vissershaven in Harlingen
08:30 Vertrek met de boot
10:00 Aankomst op Griend en droogvallen
10:30 Door het water waden we naar het strand van Griend lopen. Vervolgens gaan we in groepen het eiland bezoeken en afval ruimen onder leiding van een vogelwachter of een boswachter. Je krijgt een lunchpakket mee.
14:30 Rond deze tijd gaan we weer terug aan boord van het schip.
16:00 We varen terug naar Harlingen. Let op: de tijd kan vanwege het tij en het weer iets veranderen!

Coronamaatregelen

Vanzelfsprekend nemen we tijdens deze dag de richtlijnen van het RIVM in acht. We vragen daarom alle deelnemers zich te houden aan deze huisregels:

  • draag een mondkapje op de boot
  • ga niet mee als je grieperig bent of verkouden
  • houd anderhalve meter afstand tot iedereen die niet bij je eigen gezin hoort
  • hoest of nies in je elleboog
  • houd je altijd aan de aanwijzingen van de boswachters of bemanningsleden

Tips van de boswachter

  • Vergeet je verrekijker en fototoestel niet!
  • Neem zelf een fles drinkwater mee. Je kunt je fles (her)vullen op de boot.
  • Neem extra (droge/warme) kleding mee voor het geval dat je kleding nat wordt. Het waait bijna altijd op het wad en je koelt sneller af dan aan land.
  • Deze dag is inclusief lunchpakket, koffie en thee. Heb je zin in iets anders: er is een betaalde bar aan boord.
  • Houd er rekening mee dat de tocht bij slecht weer en harde wind niet door kan gaan. Je ontvangt hier dan een dag van te voren bericht over.
  • Heb je nog specifieke vragen, neem contact op met j.zwart@natuurmonumenten.nl

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl

Expeditie naar vogeleiland Griend
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.