Rondleiding in de Biberbunker


-advertentiepositie-



Rondleiding in de Biberbunker

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Verscholen in de duinen van Oostvoorne ligt de Stelling Biberbunker.De Biberbunker is uniek in Nederland; het is de enige toegankelijke bunker van deze soort. Ga op zondag 20 augustus 2023 mee met de rondleiding. In de duinen van Oostvoorne bevindt zich in de omgeving van het Agathahuis een bijzondere bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Het is de in de volksmond als zodanig bekende Biberbunker, opgebouwd uit 3 meter dikke muren en een 2 meter dik dak.

De bunker en Stelling, waarin deze zich bunker zich bevindt, vertellen een stukje unieke historie over de (lucht)oorlogsvoering van de Duitsers in West Nederland.

In Nederland waren er 3 van deze stellingen, waarvan de Biber als enige volledig in gebruik is gebleven sinds 1945, daarbij verschillende doeleinden dienend. Inmiddels is ook de Tiger op Terschelling voor het publiek weer geopend, samen met de Biber en de Zander (Zandvoort) waren zij verantwoordelijk voor de kustafscherming van geallieerde luchtaanvallen.

De Biberbunker, door de Duitsers officieel aangegeven met het ST-type L487, codenaam Bertha, is vanwege zijn strategische rol in de luchtoorlog van WOII, maar ook vanwege zijn latere functie in de koude oorlog, een bunker die zeker gezien moet worden. Daarnaast is ook de stelling waarin deze zich bevindt van enorm belang geweest. De strategische functie van de stelling en de vele bunkers erin (ieder met een eigen functie) had een belangrijke invloed op Voorne Putten.

De verhalen van de gidsen over deze bunker en de stelling zijn zeer zeker de moeite waard voor een bezoek.

Prijzen
volwassenen 12,-
kinderen van 8 t/m 12 jaar 6,-
kinderen < 8 jaar gratis

Bezoekadres Biberbunker
Zandweg 83
3233 ES Oostvoorne
Zuid-Holland

Let op: het is ca 15 minuten lopen van de P-plaats naar de bunker

 Bezoek www.biberbunker.nl

Rondleiding in de Biberbunker
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.