Webinar: Luchtwachttorens uit de Koude Oorlog




Webinar: Luchtwachttorens uit de Koude Oorlog

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Webinar: Luchtwachttorens uit de Koude Oorlog

Uitnodiging webinar: "Uitkijken naar laagvliegers: luchtwachttorens uit de Koude Oorlog" op 9 april 2024 om 19.30 uur, gepresenteerd door Sandra van Lochem.

Verspreid over het land zijn nog ruim 50 luchtwachttorens en luchtwachtposten uit de Koude Oorlog. Ze waren onderdeel van een netwerk van bijna 300 uitkijktorens en commandobunkers van het Korps Luchtwachtdienst (KLD). Op de uitkijkposten keken vrijwilligers tussen 1950 en 1968 uit naar de gevreesde komst van Russische vliegtuigen, die laag onder de radar verwacht werden. Duizenden vrijwilligers, luchtwachters op de torens en dames van de Luva in luchtwachtcentra, gaven 2 uur per week van hun tijd om het netwerk paraat te houden. Het netwerk raakte eind jaren 60 alweer achterhaald. Verbeterde radardekking nam de waarneming van het lage luchtruim over.
De lezing over het Korps Luchtwachtdienst en de rol ervan in de luchtverdediging tegen laagvliegers in de vroege periode van de Koude Oorlog bevat veel historisch beeld en ook vergelijkbare netwerken in andere landen aan beide zijden van het IJzeren Gordijn komen aan bod. Ook wordt een korte historische film over het Korps Luchtwachtdienst getoond.

Spreker
Drs. Sandra van Lochem is historisch geograaf en werkt als senior specialist Erfgoed en Landschap bij Natuurmonumenten. Ze is actief lid van de Werkgroep Koude Oorlog van de Stichting Menno van Coehoorn. Regelmatig schrijft ze artikelen over militair erfgoed. In 2022 schreef ze een uitvoerig boek over luchtwachttorens (Luchtwachttorens uit de Koude Oorlog, nai010 uitgevers, 2022). Website: Luchtwachttorens Luchtwachttorens uit de Koude Oorlog

Kijk mee via Zoom
Stichting Menno van Coehoorn nodigt u uit om deel te nemen via Zoom.
Uitkijken naar laagvliegers: luchtwachttorens uit de Koude Oorlog
9 april 2024

Inloggen mogelijk vanaf: 19:15 uur

Meeting ID: 841 0553 4446
Passcode: 571358

Dit webinar is alleen live te volgen; er wordt geen opname beschikbaar gesteld achteraf vanwege beeld- en publicatierechten van het gebruikte beeldmateriaal.

 Bezoek coehoorn.nl

Webinar: Luchtwachttorens uit de Koude Oorlog
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.