1

Provinciale communicatiebunker Geniemuseum




Provinciale communicatiebunker Geniemuseum

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Provinciale communicatiebunker Geniemuseum

Op het terrein van het Geniemuseum is een verbindingsbunker aanwezig van de Provinciaal Militair Commandant (PMC) Noord-Brabant. Die bunker is eind jaren zeventig van de vorige eeuw gebouwd naar een ontwerp van de Dienst Genie van Defensie. De PMC en zijn staf kon zich hier in het geval van een crisissituatie terugtrekken en leiding geven aan zijn eenheden. De bunker maakte deel uit van een landelijk verbindingsnetwerk en was gekoppeld aan een tientallen meters hoge zendmast op de naastgelegen Lunettenkazerne; de mast is in 2002 gesloopt.

De bunker is voorzien van verschillende ruimten die de laatste jaren door enthousiaste vrijwilligers van het Geniemuseum (deels) in originele staat zijn teruggebracht.

In het weekend van 20 en 21 april 2024 zijn Brabantse radiozendamateurs van 9:00 tot 18:00 uur aanwezig in de communicatieruimte met een stations voor HF, VHF en UHF communicatie. Zij maken daarbij gebruik van moderne apparatuur in phone en wellicht in CW. De radioamateurs die een verbinding maken met PE75NATO ontvangen een speciale QSL kaart ter bevestiging van de verbinding.

Het is een unieke kans om dit Brabantse icoon uit de koude oorlog in Vught te bekijken en beleven.

S tichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog
Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog streeft naar een diversiteit aan locaties/ objecten door heel Nederland. Het evenement is onderdeel van het landelijke evenement het Weekend van het Verdedigingserfgoed 2024.

In verband met het 75 jarig bestaan van de NAVO (Noord Atlantische Verdragsorganisatie)/NATO (North Atlantic Treaty Organization) bestaan ziet stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog een aanleiding om in het weekend van 20-21 april 2024 zoveel mogelijk objecten en musea, welke gerelateerd zijn aan de Koude Oorlog open te laten zijn.

Openingstijden
Zaterdag 20 april 2024: 09:00 tot 18:00
Zondag 21 april 2024: 09:00 tot 18:00

Kosten
Vanaf 18 jaar: 6
tussen 5 en 18 jaar: 2
Museumkaart en Veteranenpas: gratis
communicatiebunker: gratis

Locatie
Provinciale communicatiebunker Geniemuseum
Lunettenlaan 102
5263 NT Vught

 Bezoek www.geniemuseum.nl

Provinciale communicatiebunker Geniemuseum
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.