Luchtwachttoren KLD 7-Z-3 Schoonebeek
Luchtwachttoren KLD 7-Z-3 Schoonebeek

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Luchtwachttoren KLD 7-Z-3 Schoonebeek

De Luchtwachttoren 7-Z-3 in Schoonebeek, gebouwd in 1954, behoort tot het Korps Luchtwachtdienst (KLD) en staat op de grens tussen Nederland en Duitsland langs het Schoonebeker Diep bij Schoonebeek. Deze uitkijktoren was onderdeel van een netwerk van luchtwachttorens die in de jaren vijftig door heel Nederland werden gebouwd. Hun doel was om laagvliegende vliegtuigen te observeren, die destijds lager vlogen dan de radar kon detecteren.

De torens werden volgens een standaard ontwerp gebouwd op locaties waar geen hoog bestaand gebouw beschikbaar was om als observatiepost te dienen. Van de in totaal 138 luchtwachttorens waren verreweg de meeste van het betonnen raatbouwtype, zoals de Luchtwachttoren Schoonebeek.

Vandaag de dag is de Luchtwachttoren Schoonebeek een monument van Stichting Het Drentse Landschap, en wordt het beheer ervan verzorgd door de Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe.

Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog
Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog streeft naar een diversiteit aan locaties/ objecten door heel Nederland. Het evenement is onderdeel van het landelijke evenement het Weekend van het Verdedigingserfgoed 2024.

In verband met het 75 jarig bestaan van de NAVO (Noord Atlantische Verdragsorganisatie)/NATO (North Atlantic Treaty Organization) bestaan ziet stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog een aanleiding om in het weekend van 20-21 april 2024 zoveel mogelijk objecten en musea, welke gerelateerd zijn aan de Koude Oorlog open te laten zijn.

Openingstijden
Zaterdag 20 april 2024: 10:00 tot 16:00
Zondag 21 april 2024: 10:00 tot 16:00

Kosten
Entree is gratis

Locatie
Luchtwachttoren KLD 7-Z-3 Schoonebeek
Portlandweg
7761 KX Schoonebeek

 Bezoek www.facebook.com

Luchtwachttoren KLD 7-Z-3 Schoonebeek
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.