Koude Oorlog Centrum Enschede




Koude Oorlog Centrum Enschede

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Koude Oorlog Centrum Enschede

Het Koude Oorlog Centrum zet zich in voor educatie over de Koude Oorlog rondom de voormalige Vliegbasis Twenthe en daarbuiten.

Er is geen plek in de regio waar je de Koude Oorlog kunt beleven als op Vliegbasis Twenthe. De shelters, bunkers en rolbanen liggen verscholen in het prachtige Twentse landschap. Vanaf de basis werd er dagelijks getraind om te kunnen reageren op een aanval vanuit het Warschaupact. Tijdens de wandelingen vertellen enthousiaste gidsen over wat er allemaal afspeelde achter de gesloten poorten van deze ooit zo geheimzinnige plek.

Shelters
Hardened Aircraft Shelters, ook wel een HAS genoemd, zijn bunkers waarin een vliegtuig veilig gestald kon worden. Het gewapende beton kon tijdens luchtaanvallen bescherming bieden voor de geparkeerde straaljagers.

Startbanen
Vliegbasis Twenthe had twee startbanen. En startbaan van bijna 3 kilometer lang en een kortere baan van ongeveer 2 kilometer

Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog
Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog streeft naar een diversiteit aan locaties/ objecten door heel Nederland. Het evenement is onderdeel van het landelijke evenement het Weekend van het Verdedigingserfgoed 2024.

In verband met het 75 jarig bestaan van de NAVO (Noord Atlantische Verdragsorganisatie)/NATO (North Atlantic Treaty Organization) bestaan ziet stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog een aanleiding om in het weekend van 20-21 april 2024 zoveel mogelijk objecten en musea, welke gerelateerd zijn aan de Koude Oorlog open te laten zijn.

Openingstijden
Zaterdag 20 april 2024: 10:00 tot 16:00
Zondag 21 april 2024: 10:00 tot 16:00

Kosten
Entree is gratis. Kosten rondleiding : 6 euro per persoon

Locatie/Bereikbaarheid
Shelter B525 | Parkeerplaats Gefterberghoekweg, nabij kunstwerk Doppler
Voor fietsers bereikbaar via Grefteberghoekweg
Met de auto alleen bereikbaar via Noorderberggrensweg

Parkeerplaats Vliegbasis Twenthe Noord
Vliegveldweg 345
7524 PT Enschede

Aan de oostkant, bij Vliegveldweg 345 een klein stukje de Grefteberghoekweg op, is aan de linkerhand straks ruimte om auto's te parkeren.

 Bezoek koudeoorlogcentrum.nl

Koude Oorlog Centrum Enschede
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.