1

Voormalige bestuurspost en schuilkelder




Voormalige bestuurspost en schuilkelder

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Gemeentehuis Beuningen

Medewerkers van de gemeente Beuningen en enkele vrijwilligers van de Stichting Historisch Besef zijn aanwezig.

De heer Lelivelt zal iets vertellen over het oude burgemeesterswoning (inmiddels onderdeel van het gemeentehuis).
Via de burgemeesterswoning kwam men in de noodbestuurspost. Deze is gebouwd in 1963 en was toegankelijk voor ongeveer 15 personen. Er bevindt zich een kantoorruimte, slaapkamer, luchtvoorziening, keukentje, douche, toilet en een sluis voor de toegang onder het huidige gemeentehuis. De ruimte is alleen toegankelijk via het noodluik van de nooduitgang. Ook zijn hier de stapelbedden, met zitmogelijkheid en tafel opgeslagen. Alles is nog in de staat zoals het toen gebouwd is met uitzondering van de weggehaalde generator en het dichtmaken van de toegangstrap naar de burgemeesterswoning.

Voor bezoekers die niet door het noodluik naar binnen kunnen/willen, zal er en filmpje te zien zijn op een grootbeeldscherm.

Dan is er ook nog de openbare schuilkelder. De bouw is voltooid in 1986. Via de betonnen trap kwam men binnen via een sluis. Eerst moest men douchen en andere kleding aan alvorens je werd toegelaten. De, mogelijk, besmette kleding werd gedeponeerd in een afzonderlijke ruimte die ook voorzien was met luchtdichte luiken. In de openbare schuilkelder was plaats voor ongeveer 1000 personen. Na het sluiten van de deuren werd er druk opgebouwd in de ruimte waardoor er geen lucht van buitenaf in kon komen.
Er zijn toiletten en wasgelegenheden. Verder is er een machinekamer waar gezorgd werd voor gezuiverde lucht door middel van een zandfilter (verwijderde ABC: atomen, bacillen en chemische stoffen). Daarna ging de lucht door een koolstoffilter en kwam vervolgens in de schuilkelder).
Verder stond er een generator op dieselolie (deze kon ook door fiets aangedreven worden). De generator is inmiddels verwijderd.
Voor het drinkwater was er een tank van 41 m3. Het water werd opgepompt (grondwater) en gecontroleerd via een koperen bak die nog aanwezig is.

Er wordt een stapelbed, met zit-en tafelmogelijkheid opgebouwd. Deze zouden in de schuilplaats moeten staan.
Al met al bijzonder om te zien en bedoeld om in de koude oorlog bescherming te bieden tegen scherven en fall-out voor de duur van 48 uur.

De noodbestuurspost was bijzonder omdat deze door de toen nog kleine gemeente Beuningen (Beuningen en Weurt) met eigen middelen bekostigd is. De openbare schuilkelder is bij de uitbreiding van het gemeentehuis gebouwd met een daarvoor verkregen rijkssubsidie.

Bijna alles zit nog in deze ruimtes en is nog lange tijd operationeel gehouden door periodiek laten draaien van de generator.

Openingstijden
Zaterdag 20 april 2024: 10:00 tot 14:00

Kosten
Entree is gratis

Locatie
Gemeentehuis Beuningen
Van Heemstraweg 46
6641 AE Beuningen

 Bezoek www.beuningen.nl

Voormalige bestuurspost en schuilkelder
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.