Museum Engelandvaarders




Museum Engelandvaarders

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Museum Engelandvaarders

Beleef het bijzondere verhaal over de Engelandvaarders: mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland ontsnapten om vanuit Engeland de strijd tegen nazi-Duitsland en Japan voort te zetten. Honderden vertrokken in nauwelijks zeewaardige bootjes, soms in een kano. Velen verdronken op zee of werden tijdens de voorbereiding gearresteerd, gevangengezet of doodgeschoten. Anderen maakten barre tochten over land, via Belgi, Frankrijk, Spanje, Portugal en zelfs Rusland. Ruim 2000 Nederlanders kwamen, na veel moeilijkheden te hebben overwonnen, in Engeland aan.

In Engeland namen de Engelandvaarders dienst bij Britse en Nederlandse krijgsmacht- onderdelen, de koopvaardij of gingen werken voor de regering. Ook zetten veel Engelandvaarders vanuit Australi de strijd tegen Japan voort. Van de 180 Nederlanders die vanuit Engeland als geheim agent naar Nederland werden gestuurd, zijn er 108 Engelandvaarder. Bijna de helft van hen werd slachtoffer van het lugubere spionnenspel tussen de Britten en Duitsers. Velen vonden de dood in het concentratiekamp Mauthausen.
Museum Engelandvaarders maakt gebruik van moderne audiovisuele technieken. Jongeren worden uitgedaagd interactief aan het verhaal over hun leeftijdsgenoten van toen deel te nemen. Het museum wil hen inspireren tot het maken van een keuze die in elke tijd van dreiging en spanning actueel is: tgen onverschilligheid en vr verzet tegen wat echt niet kan. Indachtig de woorden van Erik Hazelhoff Roelfzema: in het leven van ieder mens komen ogenblikken voor waarop hij tot zichzelf zegt: Tja dit kn niet. En dan doet hij iets.
Prijzen

Volwassene: 8.00
Jeugd van 7 tot en met 12 jaar: 4.50
Kinderen tot en met 6 jaar: gratis
Museumkaart: gratis
Veteranenpashouders: gratis
Rondleiding 5 per volwassene met een minimum van 35
Schoolgroepen Game 7,50 per tablet

Openingstijden
Graag voor uw bezoek online reserveren.
Openingstijden: Maandag gesloten
Dinsdag zondag 10.30 16.30 uur

Adres
Adres museum: Bosweg 15, 2202 NX Noordwijk aan Zee

 Bezoek www.museumengelandvaarders.nl

Museum Engelandvaarders
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.