1

Fort Pannerden tijdens Koude Oorlog




Fort Pannerden tijdens Koude Oorlog

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Fort Pannerden tijdens Koude Oorlog

Fort Pannerden verborgen onder een dak van aarde, telt vijf verdiepingen, en ligt strategisch op de splitsing van de Waal en het Pannerdensch Kanaal. Fort Pannerden, meest oostelijk gelegen fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, ligt uitermate strategisch. Het waakte erover dat het water van de Rijn onbelemmerd naar de Linie kon stromen, via het Pannerdensch Kanaal. Daarom wordt het fort ook wel de kraan van de Nieuwe Hollandse Waterlinie genoemd, een cruciale functie.

Zon 300 soldaten waren in de tijd van de Eerste Wereldoorlog gelegerd in het fort. Daarna werd het stil, tot in 1939 het fort weer in staat van paraatheid werd gebracht. Maar toen de Duitsers op 10 mei de grens overstaken, dreigden bombardementen. Snelle overgave was onvermijdelijk. In de Koude Oorlog werd op het dak het luchtruim afgezocht. Naderden Russische vliegtuigen? Daarna raakte het fort in verval. Na een tijd van avonturiers en krakers is het fort gerestaureerd en ingericht als een publieksattractie.

Fort Pannerden is het mooiste fort van Nederland . Dat blijkt uit een speciale verkiezing. Het fort is gekozen uit 88 forten. Maar waarom is het zo mooi? Dat is te zien op bijzonder videobeeld. De verkiezing is een publieksprijs georganiseerd door Stichting Liniebreed Ondernemen. Deze stichting ontfermt zich over forten en waterlinies in Nederland. Het gaat om een publieksprijs.

Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog
Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog streeft naar een diversiteit aan locaties/ objecten door heel Nederland. Het evenement is onderdeel van het landelijke evenement het Weekend van het Verdedigingserfgoed 2024.

In verband met het 75 jarig bestaan van de NAVO (Noord Atlantische Verdragsorganisatie)/NATO (North Atlantic Treaty Organization) bestaan ziet stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog een aanleiding om in het weekend van 20-21 april 2024 zoveel mogelijk objecten en musea, welke gerelateerd zijn aan de Koude Oorlog open te laten zijn.

Openingstijden
Zaterdag 20 april 2024: 11:00 tot 17:00
Zondag 21 april 2024: 11:00 tot 17:00

Locatie
Waaldijk 1
6686 MV Doornenburg
0481-420089
info@fortpannerden.eu

 Bezoek www.fortpannerden.eu

Fort Pannerden tijdens Koude Oorlog
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.