Volten in Berlagehuis Usquert


-advertentiepositie-



Volten in Berlagehuis Usquert

Nederlands bekendste en beroemdste ruimtelijk kunstenaar André Volten (1925 - 2002) maakte zijn eerste werk voor de openbare ruimte voor buurdorp Uithuizen, waar het nog steeds staat. Een jaar voor zijn 100-ste geboortedag is een overzicht van zijn werk te zien in het Berlagehuis in Usquert. Die locatie is niet toevallig, want het werk van Volten heeft alles te maken met architectuur, en moet zich daartoe verhouden.
Volten maakte nooit tekeningen, wel maquettes van de plekken waar zijn beelden moesten komen, omdat hij de ruimtelijke verhoudingen, de omgevende architectuur, in zijn vingers wilde hebben om een beeld voor die betreffende plek te kunnen ontwerpen.
Deze maquettes bestaan nog en zijn op deze tentoonstelling te zien. Maar ook een aantal van zijn beelden én zijn vroegste werk: schilderijen, al snel overgaand in reliëfs, want op het platte vlak kon hij niet goed uit de voeten.
Berlage had hele andere ideeën over de verhouding tussen kunst en architectuur. Meer geïntegreerd, maar daarbij was de kunst ook ondergeschikt aan de architectuur, zíjn architectuur. Hoe het werk van Volten en Berlage op elkaar reageren kunt u meebeleven op deze unieke tentoonstelling.

 Bezoek www.berlagehuisusquert.nl

H de Wit (eigen foto)
H de Wit (eigen foto)