Sint Janskerkje Neerlangel

Sint Janskerkje Neerlangel

De oudste Romaanse toren van Brabant

Midden in het net 60 zielen tellende kerkdorp Neerlangel staat in een tijdloze omgeving het eeuwenoude St.Janskerkje. Oorspronkelijk is het een eenvoudig romaans zaalkerkje uit de elfde eeuw, dat in de vijftiende eeuw met een gotisch koortje is uitgebreid.

In 1869 is, gelet op de bouwvallige staat en vanwege veranderde inzichten, dit kerkje afgebroken. Op de oude fundamenten is de huidige kleine neo-gotische kerk gebouwd. Daarbij heeft men de romaanse toren gespaard. Deze tufstenen toren is de oudste romaanse toren van Noord-Brabant. Zij overbrugt met het neogotische kerkje 10 eeuwen geloofsbeleving en is de moederkerk van de St.Luciaparochie te Ravenstein.

Het kerkje kenmerkt zich door haar eenvoud van architectuur en interieur. Er worden geen reguliere erediensten meer gehouden, maar het is het hele jaar door open als plaats voor rust en gebed. Hiervoor kent het kerkje vele vaste bezoekers uit Neerlangel en wijde omgeving. Ook komen er toeristen uit heel Nederland en zelfs van ver daarbuiten. Door het jaar heen zijn er een viertal jaarlijks terugkerende vieringen.

Het kerkje is dagelijks geopend. Onderga de sfeer van deze unieke plek en steek een kaarsje op.

Info: 0486-411962 - sommersbrands@home.nl

Sint Janskerkje Neerlangel

Foto geüpload door gebruiker Stichting Liniebreed Ondernemen.