De Vier Vrouwen van Willem van Oranje
De Vier Vrouwen van Willem van Oranje

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Vanaf woensdag 13 juni 2018 presenteert Historisch Museum Den Briel de tentoonstelling De Vrouwen van Willem van Oranje. Vier echtgenotes, een dochter en een zus.

De belangrijkste vrouwen in het leven van Willem van Oranje waren zijn echtgenotes Anna van Egmond, Anna van Saksen, Charlotte de Bourbon en Louise de Coligny, zijn dochter Maria van Nassau en zijn zus Catharina van Nassau. Met Charlotte de Bourbon trouwde Willem op 12 juni 1575 in de Brielse Sint-Catharijnekerk.

Geschilderde portretten niet eerder samen      
Voor de tentoonstelling ontvangt het museum vier geschilderde portretten in tijdelijk bruikleen van Stichting het Weeshuis te Buren/Marechausseemuseum Buren, het Haags Historisch Museum te Den Haag en Koninklijke Verzamelingen, Den Haag. Deze geschilderde portretten van Willem, Charlotte en Maria waren niet eerder gezamenlijk voor het publiek te zien. Het Streekarchief Voorne-Putten is een belangrijke bruikleengever van gedrukte portretten uit de collectie Verhuell.

Geurstation
Een heel bijzonder onderdeel van de tentoonstelling wordt gevormd door drie geuren die kunst- en geurhistoricus Caro Verbeek ontwikkelde en die geassocieerd kunnen worden met een bevalling van Charlotte de Bourbon, de doop van een van de dochters van Willem en Charlotte en de balseming van Willem.

Publicatie                                                                            
Bij de tentoonstelling verschijnt van de hand van dr. Erik Swart een rijk en in kleur gellustreerde publicatie. Prijs 3,-

Toneelvoorstelling 12 juni in de Sint-Catharijnekerk
In de Sint-Catharijnekerk wordt op dinsdagavond 12 juni 2018 de voorstelling De Vier Vrouwen van Willem van Oranje uitgevoerd door theatergroep Plankgas. Toegangskaarten zijn tot en met 10 juni 2018 te koop bij het museum ( 5,- per persoon of een gezelschapskaart voor 12,50 voor max 4 personen).

Historisch Museum Den Briel,
Markt 1, 3231 AH Brielle; 
0181-475475

Dinsdag t/m zaterdag      10.00-17.00 uur 
Zondag                          13.00-17.00 uur  

 Bezoek www.historischmuseumdenbriel.nl

De Vier Vrouwen van Willem van Oranje
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.